Mladi sve više piju alkohol, svaki drugi se otrovao

Gotovo svaki drugi pacijent koji se otrovao alkoholom u novogodišnjoj noći bio je maloletan!

  • Magazin
  • Zdravlje


Doktor Tomislav Režić iz Nacionalnog cetra za kontrolu trovanja VMA, za "Zdravlje vodič" upozorava da je u noći između 31. decembra i 1. januara pregledano 36 osoba i da se u 34 slučaja radilo o akutnim intoksikacijama alkoholom iz alkoholnih pića, a da je čak 15 osoba imalo manje od 18 godina.

Medicinska usluga lečenja akutne alkoholisanosti pacijente koji nisu imali meru u piću koštala je od 2.800 do 3.200 dinara. Cena zavisi od obima i sadržaja terapije koju je lekar propisao, odnosno da li su bili uključeni i lekovi i infuzija. Ukoliko se pri tome određuje koncentracija alkohola u krvi, na ovaj iznos nadodaje se cena laboratorijske analize od 5.440 do 5.640 dinara.

U ovom jedinstvenom centru VMA tokom prvih deset dana 2019. godine pregledano je čak 127 pacijenata, od kojih je 13 primljeno u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA radi nastavka lečenja. Doktor Režić napominje da taj broj ne odstupa značajnije od broja registrovanih intervencija za isti period u poslednjih nekoliko godina.

"Većina pacijenata kod kojih postoji sumnja na akutno trovanje dolazi u naš Centar vozilima Službe hitne medicinske pomoći, često i sa javnog mesta, pri čemu u značajnom broju slučajeva ne poseduju ne samo zdravstvenu knjižicu nego ni ličnu dokumentaciju. Bez obzira na to svi bivaju pregledani i a priori se razmatraju kao hitni slučajevi", navodi on.

A evo kako da pomognete osobi koja je popila više nego što može da podnese.

Ne pokušavajte da izazovete povraćanje

Za to je najčešće već prošlo optimalno vreme, jer se alkohol potpuno resorbuje u krv za 30 do 40 minuta, a pijanstvo i inače često uzrokuje spontano povraćanje. S druge strane, time se samo povećava mogućnost aspiracije povraćenog sadržaja u disajne puteve i pluća, što može imati i fatalne posledice tim više jer već postoji određeni stepen centralne depresije funkcije disanja.

Postavite ga u bočni, tzv "koma" položaj i pratite

Time se prevenira već pomenuta aspiracija, kao i eventualno povređivanje, pre svega glave i vrata, što je druga po značaju moguća komplikacija.

Utoplite ga

Ovo je naročito važno ako je pacijent bio izložen niskoj temperaturi. Naime, alkohol, suprotno veoma raširenoj zabludi proistekloj iz prolaznog početnog subjektivnog osećaja "zagrejanosti" nakon konzumiranja, definitivno i snažno potencira pothlađivanje organizma (hipotermiju).

Ostale mere dijagnostike i terapije rezervisane su za medicinske profesionalce ukoliko se ovakva alkoholisana osoba doveze u zdravstvenu ustanovu. Koliko ljudi zbrinjava Centar za kontrolu trovanja pročitajte u tekstu.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.