Sada momenat za rješenje KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas kako je sada pogodan momenat na međunarodnom planu da se naprave pomaci u rješavanju pitanju Kosova jer, kako je rekao, pitanje je kako će se situacija odvijati u SAD-u nakon sljedećih predsjedničkih izbora.

  • Vijesti
  • Srbija


Gostujući na televiziji Pink, on je kazao da treba iskoristiti ovo vrijeme za postizanje dogovora o Kosovu jer, kako je rekao, moguće je da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša po nas".

"Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Clintonova. Pitanje je koliko bi povratak Bidena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas", rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, lideri kosovskih Albanaca čekaju da se takve promjene dogode.

"Za nas je i to opcija ali mislim da nikada neće uspjeti da postanu član Interpola, UNESCO-a, a da ne govorim o članstvu u Ujedinjenim nacijama", rekao je srbijanski ministar i izrazio uvjerenje da će veoma brzo manje od polovine broja članica UN-a priznavati Kosovo kao nezavisnu državu.

Komentarišući oprječne izjave kosovskih lidera o mogućem razgraničenju, Dačić je ocijenio da je riječ o "kakofoniji, raznoglasju šumova koji dolaze iz Prištine sa ciljem da se ne donese bilo kakvo rješenje".

"Oni nisu očekivali da će biti ovako jaki pritisci iz međunarodne zajednice da ukinu takse. Mislim da SAD neće zbog toga uvoditi sankcije Prištini, ali su najavili restrikcije u vojno-bezbjednosnoj saradnji", rekao je Dačić.

Govoreći o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, ministar je ocijenio da je taj incident posljedica antisrpske atmosfere u Hrvatskoj.

"Takva atmosfera postaje konstanta hrvatske politike. Mislim da se ovako nešto nikada nije desilo u Srbije, i to je ta velika razlika. Zato je odgovornost na ljudima koji vode vode državu, političke stranke, koji stvaraju javno mnjenje da osuđuju nasilje, a ne da stvaraju atmosferu linča", naveo je Dačić.

(Beta)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Djuka

11.02.2019 11:56

Cemu zurba? Demokratski procesi teku po pravilima evropskih sloboda i prava, tekovina svih nasih naroda i narodnosti? Jezik sile tu ne moze naci mjesta!

Miraju da zavrse sto su se mentorima sa zapada obavezali!

Peten

11.02.2019 12:50

odlazeci

11.02.2019 13:50

opet neki povoljni trenutci.....malo magle....malo odlazece administracije....malo dolazece....malo ovoga-malo onoga.... nesto mi sve to poznato...!!! sve ostaje isto,samo njega nema ...Kosovo je zauvijek otislo.

И још само да нам нешто отпева па да све проблеме заборавимо,то смо већ научили,нема више изненађења.

Рашо

11.02.2019 20:49

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.