BiH: Uvesti broj za hitne slučajeve

- Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu apeluje da sve institucije u BiH uključene u proces uvođenja evropskog broja za hitne slučajeve 112, učine dodatne napore kako bi to pitanje, koje je od izuzetnog značaja za bezbjednost svih građana u BiH, bilo riješeno što prije i bio uspostavljen sistem hitnih poziva na broj 112.

 

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Iz ovog ministarstva saopšteno je da, nažalost, broj 112 u BiH još nije u funkciji, ali da ministarstvo ulaže značajne napore na stvaranju zakonskih, organizacionih, tehničkih i drugih pretpostavki za uvođenje broja 112 na području BiH.

U saopštenju se podsjeća da se 11. februar u Evropi obilježava kao Evropski dan broja 112, da je on dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i zemljama koje su na putu da postanu članice EU.

Evropski broj za hitne situacije 112 uveden je kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe /policija, hitna pomoć i vatrogasci/, koristeći isti broj bilo gdje na području EU.

Obilježavanje ovog datuma počelo je 2009. godine sa ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne situacije 112.

Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 /EENA/ ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112 čiji je cilj da istakne rad svih koji rade u oblasti zaštite i spasavanja, od spasioca u prvom odgovoru do svih zaposlenika i volontera.

EENA ohrabruje sve koji rade u ovoj oblasti da podijele svoju fotografiju ili fotografiju sa svojim kolegama na društvenim medijima na dan broja 112 /11. februar/, sa porukom o tome šta za njih znači njihov posao.

(Srna)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Дрекавац

11.02.2019 12:11

Већ постоје 3 главна броја и само тупави их не знају напамет. Чему компликовати ствари и правити некакву нову институцију с још ухљеба, ако већ постоје бројеви за хитне позиве? Не мора баш све из те ЕУ или САД бити боље самим тим што долази од њих.

tačno samo novi uhljebi a ko ....građane sigurni ?Ko je ubio Davida ?

Pzd

11.02.2019 12:53

Te brojeve znamo ti i ja. A šta će stranac kojem se nešto desi ovdje? Očekuješ da on zna pojedinačne brojeve policije, hitne pomoći i vatrogasaca?? U USA postoji broj 911 i taj je objedinio sve službe. Operater zatim poziva službe koje su potrebne. Očekiješ da stranac zna sve brojeve i još da razumije poziv na 122 ide na policijsku stanicu koju pokriva taj repetitor mobilne telefonije a unesrećeni se nalazi na području sasvim druge opštine. Meni se desilo da iz centra Glamoča zovem vatrogasce a oni mi kažu da sam dobio jedinicu u Drvaru te da probam zvati Livno. Dok sam sve to prošao, objekat je skoro sav izgorio.

re Drekavac

11.02.2019 20:05

Видиш, кад бих ја отишао у ту УСА, морао бих да знам за тај њихов број, да знам њихов језик и да знам тачно рећи локацију на којој се налазим. Савршено ме заболи уво за тог неког странца који не зна гдје долази и који не поштује домаћина! Нека се прво мало информише, научи неколико основних реченица нашег језика, па нека изволи. Нису наши медицинари, ватрогасци и полицајци дужни знати све језике свијета, па да сваком баксузу знају одговорити на његово њакање! Десило се и мени да ме једном репетитор пребацио на другу општину, јер сам био негдје баш између. Замолио сам их да дојаве овима и они су тако и учинили. Хитна и полиција су стигли за 10-ак минута.

Дрекавац

11.02.2019 23:37

Epistahije

11.02.2019 12:27

Opet koci Dodo. Jedinstevn broj u jedinstvenoj BiH. Sto ce ljudi umirati zbog broja ne interesuje njeg

121 122 123

nedaj Mile

11.02.2019 12:48

112

11.02.2019 12:41

Molim za azil za svoju porodicu i sebe..ovdje u Republici Srpskoj su mi ugrozena sva prava ..na lijecenje na rad trpim mobing gdje hod se obratim...poslodavac mi ne da za radi e Ne plate..za m

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.