Prlić traži da kaznu služi u BiH

Nekadašnji politički lider tzv. Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

"Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od stražara", navodi Prlić u pismu.

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računar, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječiće ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od koga je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

"S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela", stoji u Prlićevom pismu.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

(BIRN)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

neka

10.04.2019 12:59

Umjesto da se sudi Amerima i njemackoj oni zavadise nas narod ,a narod ko ovce pomislise da se stvara nesto dobro svjesno ili nesvjesno podjelise napravise sto se napravilo. Ta bagra sad sudi nasem narodu koji je bukvalno izigran. Neka svakom bude ovo dobra lekcija iz obrazovanja u ovom najgorem vjeku.

ozbiljno

10.04.2019 13:06

Još da te i hranimo ujko...

Odobrenje

10.04.2019 13:44

Treba mu to omoguciti. Ali, i Tunjice su u BiH.

Re odobrenje

10.04.2019 15:20

Tunjice blizu Laktasa..moze i na slavu pod sator kod Dodika..i Covic je tu..pazice ga mazice ga...

seka

10.04.2019 17:55

Ne dovodite ga u BIH. Nijednog zločinca. O jadu se zabavili svom i svojih najdražih. I nek im se vrati sve što su zla nanijeli svima nama

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.