Vladika Sergej pisao Komarici

- Njagovo preosveštenstvo epsikop bihaćko-petrovački Sergije uputio je otvoreno pismo biskupu banjalučkom Franji Кomarici u kojem ga upozorava na pokušaje prekrajanja istorije i prisvajanja srpske pravoslavne kulturno-istorijske i duhovne baštine na području Bihaćko-petrovačke eparhije.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U otvorenom pismu navodi se da je povod za ovo obraćanje neprimjereno ponašanje sveštenika Banjalučke biskupije, izvjesnog don Davora Кlečine, koji svojom aktivnošću, prevenstveno na društvenim mrežama, dodatno produbljuje nesrećnim ratom nastali jaz između Srba i Hrvata, pravoslavnih i rimokatolika.

Vladika Sergije naveo je i da ga posebno brine objavljeni Zbornik radova "Dubički arhiđakonat u razvijenom srednjem vijeku i njegovi tragovi kroz kasnija stoljeća", u kojem su, kao baština Rimokatoličke crkve, opisani pravoslavni manastiri Moštanica, Кrupa na Vrbasu, Đurđevac, kao i brojna crkvišta u dolini Sane, u Pounju i Podgrmeču.

"Na osnovu informacija koje sam dobio od parohijskih sveštenika i vjernika, a u šta sam se kasnije i sam uvjerio, don Кlečina, koji obavlja svešteničku dužnost u Drvaru, jedan je od onih koji drsko, bezobzirno i naučno neutemeljeno pokušava svojatati srpsku pravoslavnu kulturno–istorijsku i duhovnu baštinu na području povjerene mi Eparhije, nastojeći, samo njemu znanim metodama, sve pravoslavno prikazati kao rimokatoličko, odnosno sve srpsko kao hrvatsko", ukazao je vladika Sergije.

Episkop Sergije istakao je da Кlečina nije ni prvi ni posljednji koji je sa istom namjerom na istom zadatku.

"Pišući o proteklom ratu, Кlečina, oživljavajući uspomene iz djetinjstva, opravdano plače nad banjalučkom Ferhadijom, ali ne vidjesmo suze koje potekoše sa njegovog lica nad srpskom djecom, ženama i starcima iz Drakulića, Motika i Šargovca, one iste djece čije je životne stope prekinuo niko drugi do onaj Miroslav Filipović - u narodu poznatiji kao Fra Sotona, koji se takođe nazivao sveštenikom Rimokatoličke crkve", ukazao je vladika Sergije.

Episkop Sergije naveo je da Кlečini nisu potekle suze ni zbog Šušnjara, ni zbog Garavica, niti zbog bilo koga drugog čija je žrtva u stanju da stane na put njegovom prekrajanju istorije.

On je poručio da je aktivnost Кlečine već unaprijed osuđena na propast, "jer zna ovaj raspeti narod šta je njegovo, a šta nije, zna i prenosi sa koljena na koljeno".

Vladika Sergije je naveo da "sve ono što srpski narod zna istovremeno potvrđuju i validna istorijska istraživanja, koja Кlečinu i njegove saradnike, koji dolaze sa raznih strana, uopšte ne zanimaju jer oni svoju projektovanu istoriju pokušavaju stvoriti na prekrajanju srpske pravoslavne prošlosti".

"Možda sam ovim pismom prenaglasio značaj Davora Кlečine, ali on je samo eksponent određenih krugova koji nastavljaju svoj put, davno trasiran, na štetu mene, mojih sveštenika i pravoslavnih vjernika Eparhije bihaćko-petrovačke, ali i na štetu naše prošlosti i predaka, koje smo dužni na svakom mjestu dostojno braniti, ne gledajući na to ko nas i sa kojom silom tlači i napada, falsifikujući naše istorijsko trajanje", istakao je episkop Sergije.

Vladika Sergije u obraćanju Кomarici postavlja pitanje šta je krajnji cilj takvog djelovanja.

"Plašeći se da su pokušaji Кlečine samo nastavak nenaučnih tvrdnji takozvanog naučnog skupa, koji je održan sa Vašim blagoslovom 24. i 25. aprila 2017. godine, opravdano se pitamo šta Vam je krajnji cilj: da nam, nenaučnim metodama, pokušate oduzeti našu vjekovnu baštinu ili samo, preko naše baštine, produbljujete sopstveno trajanje?", upitao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, ako neko sopstveni identitet pokušava produbiti na bogatoj kulturno-istorijskoj baštini pravoslavnog srpskog naroda, taj ne želi vidjeti sopstveni odraz u istini niti želi sačuvati toliko željeni mir među narodima.

"Кlečini i njemu sličnima želimo ozdravljenje u istini, a svima onima koji, sa Vašim znanjem ili bez njega, neumorno i neuspješno falsifikuju našu prošlost poručujemo da se bave proučavanjem vlastite baštine, tamo gdje je imaju, a naša istorija ostaje naš ponos i nećemo dozvoliti bilo kome da se sa njom poigrava, da je relativizuje i na kraju falsifikuje", poručio je vladika Sergije biskupu Кomarici.

(Srna)

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Opština Banjaluka

11.04.2019 10:31

Tako oni to svagdje i na svakom mjestu"produžuju sopdtveno trajanje preko naše baštine"",a za to je njaviše kriva trenutna vlast u Banjaluci ,Beogradu !

Pokvarenjak,.

11.04.2019 10:59

komarca, poslati u ZG

Ko jos vjeruje tim katolickim evnusima i pedofilima. Oni su moralno posrnula vjera koja lagano ali sigurno u zapadnoj Evropi nestaje.

dosta vise

11.04.2019 14:02

BL

11.04.2019 11:15

Tačnije,krugovi koje spominje episkop ,su u svim institucijama Vlade RS tj administraciji Opštine Banjaluka.Poznate su banjalučanima ove ,i još mnogo gore činjenice ,na koje ne reaguju, ni crkveni ni svjetovni nosioci uprave ,a pred kojim ćute i vjernici.

Puniša

11.04.2019 11:19

To je taj prozelitizam rimokatoličke (crkve) koji traje bez prekida. Da li će hrvati ikad shvatiti šta je od njih napravio vatikan?

Osvit

11.04.2019 11:28

Putevi ka savrsenstvu Bozjem su poplocani i Ekumenizmom i medureligijskim dijalogom a svako onaj ko se ne krece tim putevima je protivnik sopstvene vjere kao vjere buducnosti.Ucite i radite na prijateljstvu a ne na sukobima i stvari pokusajte rjesavati unutar svojih organizacija.

Slazem se!

Re Osvit

12.04.2019 08:50

21-vi vijek

11.04.2019 11:39

profesionalni prodavači magle

Bilo

11.04.2019 11:50

H ah baš će Komarica reagovati na ove navode...Da je ovi uradio srpski pop digla bi se i kuka i motika..

Proleter

11.04.2019 11:59

E moj Vladiko, kad neko tako ucen pita sta je cilj tih aktivnosti, kako ce narodu neukom biti jasno sta se desava na ovom nasem dunjaluku. Evo ja cu ti reci, "zbog gledalaca. Cilj je uvijek isti. Od raskola, preko Fiorentinskog sabora, svih proteklih ratova pa do poslednjeg nerimokatolika na ovim prostorima. Valjda I ovaj neuki, sada vec dobro izopaceni narod zna barem gdje su bile granice NDH, ako ne zna istoriju. Zasto u cijeloj Hercegovini, dakle ni zapadnoj, nema ni jedne rimokatolicke crkve starije od jednig stoljeca. Otkuda, kada znamo ko je tu zivio. Briga njih za cinjenice, oni pomjeraju granice. U svakoj prilici, u ratu I miru, cilj je uvijek isti. Ko se od ove poltronske generacije I njihovih stranacki izopacenih nasljednika sjeca da je prije drugog svj. rata Livno bilo vecinski srpski grad. Za 50god su stvorili sliku da je njihovo oduvijek. U proslom ratu uzese I Glamoc I Drvar, I sada rade to isto, kako sam kazes. Pripremaju teren preko Krupe na Vrbasu do Banja Luke, naravno, sto im se, igrom slucaja, izmakelo u proslom ratu. Pri tome vode racuna da se, NI U KOJIM USLOVIMA I NI PO KOJU CIJENU, ne smije desiti jedna stvar: ZBLIZAVANJE SRBA I MUSLIMANA. Zbog toga se projektuju Markale, Tuzlanska kolona, Srebrenica, itd. A cijena tih bolesnih zacrtanih ciljeva su glave ovih pacenika sto zivise ovdje, GLAVE SIROTINJE, na sve tri strane. Kurs ovog broda je isti. Ko ne vjeruje nek poslusa dnevnik na sve tri strane. Ovi jedva cekaju da nas ponovo gurnu u klanje. Zato Vladiko moli boga da ovaj iskvareni narod vrati pameti I usmjeri na pravi put, put zivota a ne smrti, put ljubavi I tolerancije unjesto mrznje koju nam medijski naturaju, put borbe za boljim zivotom, umjesto borbe za teritorijom. Veliki je ovo pasnjak, ali je ovcica sve manje, u sve tri stada. Zato daj Boze narodu pameti. Amin.

sramno

11.04.2019 20:21

Igoru Radojičiću smetaju dvije dunje zasađene na ušću Crkvene,u znak sjećanja na mladog Davida i njegovo stradanje,a ne smetaju zaposleni u administraciji opštine Banjaluka koji su iz kruga Davora Klečine i koji upravo provode zadatke o kojima priča Vladika Sergije.Sva Banjaluka zna ko su te osobe i na kakvom zadatku još od proteklog rata

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.