Skup o zapadnom Balkanu 29. aprila

Njemačka i Francuska pozivaju lidere balkanskih zemalja na konferenciju u Berlin, koja bi trebalo da bude održana 29. aprila, izjavio je u srijedu naveče predstavnik njemačke vlade.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Osim predstavnika zapadnog Balkana, sastanku bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Evropske komisije, a tema broj jedan bi trebalo da bude dijalog između Beograda i Prištine. Podsjećanja radi, predstavnici Njemačke su prije mjesec dana bili na sastanku s predstavnicima obje vlade, a, iako nije bilo saopštenja za javnost nakon sastanaka, srbijanski mediji su izvijestili da je Njemačka poručila da će nakon evropskih izbora u maju u sklopu balkanske strategije EU biti predstavljen novi plan za rješenje ovog gorućeg pitanja.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu su "Nezavisnim" potvrdili da bi Kosovo trebalo da bude glavna tema.

"Stabilnost i pozitivan razvoj regiona su i njemačkoj saveznoj kancelarki i francuskom državnom predsjedniku od velike važnosti. Oni žele da sa pozvanim učesnicima razgovaraju o posebnim izazovima u regionu, poput pitanja odnosa Srbije i Kosova", rekli su nam oni.

U Ambasadi Francuske nisu mogli dati konkretne informacije o sastanku, ali su istakli pod kojim uslovima je moguće primanje zemalja zapadnog Balkana u EU.

"Prvi uslov je, naravno, da ove zemlje budu spremne, zahvaljujući reformama koje će sprovesti: vladavina prava, ekonomija, itd. Tako će, na primjer, za BiH od krucijalne važnosti biti naredno mišljenje Komisije za preciziranje etapa koje još treba preći", rekli su oni u izjavo Nezavisnim.

Drugi uslov, kako je istaknuto, odnosi se na samu EU, odnosno njenu spremnost za nove zemlje članice.

"A za to i ona sama treba da sprovede reforme kako bi postala demokratičnija i pružila više zaštite. Francuska je predložila da ova reforma EU bude sprovedena tokom narednih mandata Evropskog parlamenta i Komisije, između 2019. i 2024. godine.

Za to vrijeme Francuska nastavlja pružati svoju političku i tehničku podršku približavanju zemalja zapadnog Balkana EU", pojasnili su oni.

Njemački mediji bliski političkim krugovima, pak, pišu da su obje zemlje zabrinute zbog zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine, te smatraju da to neriješeno pitanje može destabilizovati cijeli region. Oni podsjećaju da je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje, i ističu da veliki dio zemalja, uključujući i nekoliko članica EU, ne želi da prizna kosovsku nezavisnost, zbog čega je i evropska perspektiva za Prištinu i dalje neizvjesna. 

(BN)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

joj

12.04.2019 08:50

Kad se ovo dvoje sastamu obicno neko zajauce!

Trideset godina nas jašu, tuku, ubijaju, pljačkaju...

Re

12.04.2019 10:52

NoSikiriki

12.04.2019 09:19

Nikakvi razgovori za stanje na Balkanu nece pomoci, samo nametnuti zakoni i sankcije mogu biti od pomoci, ali niko iz EU to nece htjeti osim u slucaju krvoprolica.Uvijek oni sav balkan gledaju isto... morate svaku zemlju pojedinačno riješiti. Kosovo i Srb nemaju veze sa BiH, i obratno.

Neka sve prime u paketu, pa ce svi gradjani imati razloga da se bore za prave vrijdnosti, samim time napredak u svemu tome ce biti vidljiviji za malo vremena, a ovako nece nikada.... Nisu ni drugi bili na nivou zadatka pa su clanice.

Zar ne!?

12.04.2019 10:08

Merkelova

12.04.2019 10:57

Urednice ovoga portala, a zasto Vam je problem objaviti link o Merkelovoj, ciji ja nisam autor, a koga sam citaocima Vaseg portala, poslao prije sat vremena. http://istinomprotivlazi.com/novosti/1236-hitler-je-rothschildov-unuk-i-otac-angele-merkel

Šteta, sto to nije objavljeno prije nego što je snimljena " Bela ladja" bilo smijeha do suza.

Drago

12.04.2019 12:05

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.