Pomen žrtvama ustaškog terora

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je položila vijenac u Spomen-području Jasenovac i odala počast žrtvama ubijenim u ovom ustaškom koncentracionom logoru.

  • Vijesti
  • Region


Kitarovićeva je u knjigu utisaka napisala da polažući vijenac kao znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz Kameni cvijet izražava najdublji pijetet svim stradalima u tom logoru, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske.

"Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom svijeta", navela je Kitarovićeva.

Ona je napomenula da Drugi svjetski rat u Hrvatskoj i "danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja", prenose hrvatski mediji.

U Spomen-području Jasenovac sutra će biti održana državna komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, ali Kitarovićeva neće prisustvovati tom događaju.

Dan proboja logoraša iz Jasenovca juče su obilježili Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Koordinacija jevrejskih opština, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma u Hrvatskoj "Kali sara".

(Srna) 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Poslednji kineski car

14.04.2019 08:23

Došla sama, kao duh. U njenim riječima nigdje osude ustaškog režima i zločina. Nigdje samokritike i kako upravo ona voli reći "katarze". Kada ovo vidite, i kada se ovako ponaša predsjednik Hrvatske, zemlje "članice eU i zemlje demokratije", onda nije čudo za Tomsona, za splitske huligane, za Ustašku ploču i Za dom spremni u Jasenovcu. Hrvatska je sve, samo ne antifašizam, demokratija, ljudska prava, tolerancija, mulitikulturalnost. Bojim se da ni mi u BiH nismo daleko odmakli od Hrvatske.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.