Počelo suđenje Atifu Dudakoviću

Suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH i još 16 bivših pripadnika ovog korpusa koji se terete za zločine počinjene na području Krajine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, ubistva više od 300 osoba, progone, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Marijana Čobović je navedeno da su Dudaković i ostali svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se ukloni srpsko stanovništvo iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

Dudaković se optužnicom tereti da je podređenim jedinicama “omogućio, dozvolio i saglasio se” sa ubistvima zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), a za iste navode se tereti bivši komandant 517. brigade Nadarević, dok su ostali optuženi u svojstvu pripadnika brigada i vojne policije Petog korpusa.

Tužiteljica je uvodnoj riječi istakla kako će dokazati da je od 13. septembra do polovine novembra 1995. postojao širok i sistematičan napada Petog korpusa kojem su, kako dodaje, u akciji “Sana 95” bile podređene jedinice Sedmog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RBiH, protiv civilnog stanovništva.

„Cilj napada nije bio samo oslobođenje teritorije, već je on usmjeren na civilno stanovništvo progonom, višestrukim lišenjem života, bez razlikovanja civila i pripadnika VRS koji su položili oružje. Tek prema malom broju civila je pokazana milost“, kazala je tužiteljica Čobović.

U uvodnoj riječi je naglasila da je u Bosanskom Petrovcu i okolnim selima ubijeno najmanje 65 civila, u Ključu najmanje 42, u Bosanskoj Krupi deset, a u Sanskom Mostu i okolici najamnje 100 civila.

„Ubistva civila i uništenje njihove imovine nisu bila opravdana vojnom nuždom“, navela je tužiteljica i dodala kako su meta napada bili civilni, a ne vojni objekti.

Pripadnici Petog korpusa su, kako je rekla, uništili, oštetili ili zapalili 12 vjerskih pravoslavnih objekata na području Bosanskog Petrovca, četiri na području Ključa, šest u Bosanskoj Krupi i 15 u Sanskom Mostu.

„Iz iskaza svjedoka proizilazi da je uloga tek formiranih ratnih predsjedništva u opštinama bila neznatna u odnosu na vojnu vlast. Angažovanje civilne policije je bilo na traženje Petog korpusa“, dodala je tužiteljica.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine protiv civilnog stanovništva tokom ljeta 1994., odnosno sukoba Petog korpusa sa pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) na području Cazinske krajine.

„Oštećeni su imali svojstvo zaštićenih lica, civila i pristalica Narodne odbrane APZB-a, koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima”, rekla je tužiteljica.

Za sukob Petog korpusa i NOAPZB, tužiteljica je rekla da je on bio “unutarnjeg” karaktera.

Asim Crnalić, koji brani Dudaković i Nadarevića, nakon uvodne riječi Tužilaštva BiH je naglasio kako postoji značajna razlika između ono što se vodi pod “rezultatima istrage” te da predlaganje dokaza Optužbe ne korespondira sa činjeničnim navodima optužnog akta.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je na samom početku ročišta prisutne obavjestila da je predmet u odnosu na Aleta Hodžića razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja, te će se posebno dovršiti kada se za to steknu uslovi.

Nastavak suđenja je 22. aprila kada će Odbrane dati uvodne riječi, prenosi BIRN.BN TV 

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Dzoo

15.04.2019 18:12

Dovescemo degenerike i alkoholicare za svedoke posle cemo sud psovati i kukati kao i do sada. Setite se Nasera koga su nasi branioci srbstva nasli za svedoke.

Cim Atifa brani tzv.advokat koji je uhapsen u akciji Pravda za kriminal i koji nema veze s advokaturom , Atifu ne gine dozivotna robija i taj desno advokat peskiric iz Kljuca koji prdi po Sarajevu na hrvatskom jeziku i obraca se u sudnici sa stovani , Asim Crnalic. Tako moj Dzoo bez brige hahahahahaaa

re Dzoo

15.04.2019 19:09

Senad Bajramovic

15.04.2019 18:37

u ofanzivnim borbenim dejstvima,nema se vremena sprovodit zarobljeni djelovi agresorske vojske,koji su ostali osjeceni od svojih snaga,to jest stavljeni u totalno okruzenje nasih snaga!

baba Vanga

15.04.2019 20:26

Vidim ovoga sesirdiju kako se koprca na konopcu.

Tigar

15.04.2019 20:47

Hahaha dobit ce dozivotnu u Sarajevu !!!

Nek Bog neda mira od svake žrtve ma ko bio nek stalno titraju ispred očiju. Umjesto da je štitio svakog čovjeka.

Anroid.

16.04.2019 10:17

Direkt

16.04.2019 21:00

Ako budu sudili po pravu i pravdi, a ne po decenijama starom obrascu na osnovu kog "posluje" bh. pravosudje, po kojem su Bosnjaci nevini, a Srbi krivi, ocekujem visedecenijsku kaznu za Atifa Dudakovica. Sve ispod toga bilo bi razocaravajuce: i za zrtve i za kulturnu bastinu, pa samim tim i civilizaciju.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.