Iz Sirije na KiM vraćeno 100 ljudi

Kosovska policija uhapsila je četiri osobe iz grupe od 110 ljudi, povratnika sa ratišta u Siriji, koji su tokom noći stigli na Kosovo, saopštio je direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj.

  • Vijesti
  • Srbija


On je naveo da su uhapšena četvorica povratnika osumnjičena za učešće u borbama.

“Kosovska policija je četvorici povratnika, odredila mjeru pritvora od 48 sati, dok će ostale mjere biti u skladu sa zakonskim odredbama, prema nalogu Specijalnog tužilaštva”, rekao je Ćeljaj na konferenicji za novinare u Prištini.

On kaže da je među povratnicima 74 djece, te da njihovim povratkom, na Kosovu nije ugrožena stabilnost, prenose beogradski mediji.

“Institucije trenutno pružaju prvu pomoć i tretman. Svi oni koji su počinili krivična djela suočiće se sa pravdom, dok će drugima biti pružena potrebna pomoć za rehabilitaciju i povratak u društvo”, rekao je Ćeljaj.

On je naveo da još uvijek ima ljudi sa Kosmeta na područjima sukoba.

“Imamo informacije za 30 osoba uključenih u borbe. Sa njima je i 49 žena i osomoro djece”, rekao je Ćeljaj.

Ministar pravde samoproglašenog Kosova Abeljard Tahiri pojasnio je da su među povratnicima četiri odrasla muškarca, 35 žena i 74 djece, uključujući devetoro djece koja su u ratnim dejstvima izgubila roditelje.

“U ranim jutarnjim časovima sprovedena je operacija kojom se na Kosmet, uz pomoć SAD, vratilo 110 građana koji su bili u Siriji“, rekao je Tahiri i dodao da se još uvijek traži povratak onih koji su učestvovali u ratnim dejstvima.

On kaže da je operacija povratka počela oktobra prošle godine u saradnji sa nekoliko institucija, a cilj je da žitelji Kosova ne učestvuju u međunarodnim sukobima i da se vrate na Kosovo.

Više od 400 žitelja Kosova, uglavnom odraslih, otišlo je u posljednjih šest do sedam godina u Siriju i Irak da se bore na stranu militantne "Islamske države". Više od 70 njih je ubijeno.

(Srna)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

ne rise

20.04.2019 13:32

E to.podrzava EU i onda nesto pametuju. Fuuuuuuijjjjj.

Valja neko da doceka nase bradonje ako uopste budu smjeli do granice na kosovu Nigdje ko u bosni nema sav otpad uvozimo

AR

20.04.2019 14:00

Divlje pleme se neće nikad povratit normalnom društvu, Svisu drogirani i agresivni, Toje produkt divljeg necivilizovanog zapada, Te sve zaražene bolesnike treba odvojiti u jednu karotenu i liječiti na potrebne načine fujiii.

Dora.

20.04.2019 16:17

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.