Vučić stigao u posjetu Kini

-- Predsednik Srbije doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Kine kao i predsednikom Rusije.

  • Vijesti
  • Srbija


Vučić će sa Si Đipingom i Vladimirom Putinom, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Na aerodromu u Pekingu, predsednik Srbije, koji predvodi brojnu delegaciju ministara, dočekan je uz postrojenu počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum „Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a medju njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Poziv da učestvuje na ovom skupu srpski predsednik dobio je od predsednika Kine, a planirano je da se sastane i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije za istraživanje politike CK KP Kine. Forumu „Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada. Među njima su i premijer Mađarske Viktor Orban, Grčke Aleksis Cipras, Austrije Sebastijan Kurc, Italije Djuzepe Konte, kao i šefovi vlada Ujedinjenih arapskih Emirata, Kambodže, Etiopije, Malajzije, Mjanmara, Pakustana, Papua Nove Gvineje, Singapura i Tajlanda, te generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktorka MMF-a Kristin Lagard.

(Tanjug)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

A

24.04.2019 17:08

Svabulje - i ostali Ukraina, Albanija, Kosovo itd ?????????

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.