Vučić šokiran odlukom Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da je veoma zabrinut zbog sprečavanja Srpske liste da učestvuje na izborima na KiM.

  • Vijesti
  • Srbija


On je rekao i da će o tome razgovarati sa liderima Kine i Rusije u Pekingu, ali i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na sastanku u Berlinu.

Navodeći da će Kosovo biti jedna od ključnih tema sa predsednikom Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, Vučić je rekao da je šokiran bezobrazlukom i drskošću Prištine, nakon odluke kosovske Centralne izborne komisije, koja ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradinačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

"To su neverovatne stvari, šokiran sam da nečiji bezobrazluk i drskost mogu da idu to tih granica. To su stvari koje se ne rade", istakao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Pekingu. On je dodao da je to ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

"Neću da kazem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato sto vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava...Razmislite kako se to naziva", rekao je Vučić.

Dodao je da će to pitanje da postavi i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ostalim liderima u Berlinu, kao i da će o tome da razgovara i sa Putinom i Sijem, iako je, kaže, siguran da oni dele njegovo mišljenje.

Vučić je podsetio da je jedna od tačaka u Briselskom sporazumu da Srbi imaju obavezu da učestvuju na izborima po kosovskim zakonima, ali da im sada smeta to što Srpska lista pobeđuje.

Dodao je da je ogroman novac uložen da se razori Srpska lista i Srbi odvoje od Beograda i Srbije. "Pogledajte koliko su svojih medija stranci stvorili na severu Kosova samo da bi razorili ugled Srpske liste, sve kampanje za kriminalizaciju severa i Srba na KiM i ništa nisu uspeli. Možete da pišete šta hoćete, da lažete, Srbi će da budu uz svoj narod i svoju državu", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo će pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne svidja Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju.

Upitao je i šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja.

"Očekujete da Srbi kažu - nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović... Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova", rekao je Vučić.

Kako kaže, zovu ga svakog dana i pitaju da li ima nešto da uradi da odobrovolji Albance. Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju", kaže Vučić.

Na pitanje da li se potezima Prištine, uključujući i ovaj poslednji, obesmišljava predstojeći susret u Berlinu, predsednik kaže: "Ja moram da kažem da ne razumem...Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom.

(Tanjug)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Dzoo

24.04.2019 14:51

Au Vucko misli to je Srbija pa da radi sto oce. Nije to Svedski stol pa ovo ocu ovo ne.Ustav se mora postivati kakav je god svidjo se nama ili ne tako je i kod tebe u BG.

Vidi ti sa Konezima i Rusima kako bi se to vratilo. Skašiti to dolje za par dana, lojalnim dati prava, a teroristi neka idu Angeli, u Klintonu. Postviti čelični zid i da se stane sa besmislenim pregovorima.

Re Vučić

24.04.2019 16:11

Ustav se mora postovati kazes pa OK u ustavu pise da je Kosovo srpsko zasto se nepostuje to

Zoki

24.04.2019 16:33

Neće da može da sve bude kako divlje arnautsko pleme hoće, Vučić je u pravu Kosovo je Srbija.

Dora.

24.04.2019 17:07

Саша

24.04.2019 15:04

Прогласити АП Косово и Метохија окупираном територијом Републике Србије.

Jak 3

24.04.2019 15:13

Zar se ne vidi da vazduh trepti,kao da nebo gori.

Nije nego

24.04.2019 15:17

To je čisto manipulisanje narodom u dogovoru sa kosovskim vlastima. Sve je ista banda u regionu, a narod glup, jadan i bijedan.

Za kriminal prije rata se ne procesuira. Albancuma koji cine tu tkz. vlast rat je pozeljan.

Mafijaska posla

24.04.2019 17:46

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.