Srbiji važno da sarađuje s Kinom

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je Srbiji važno da sarađuje s Kinom, jer se radi o velikoj sili, koja za razliku od drugih, ne vrši pritisak.

  • Vijesti
  • Srbija


Vučić je, govoreći na panelu KP Kine "Povezivanje među ljudima", koji je održan uoči početka Drugog foruma "Pojas i put", naglasio da saradnja među ljudima ne sme biti tretirana kao neka stvar na marginama, već da ona predstavlja osnovu za izgradnju svih drugih oblika kooperacije.

On je, na početku obraćanja, preneo prisutnima, da je upravo imao sastanak s predsednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije Si Đinpingom i da je sa njim razgovarao o veoma važnim pitanjima.

„Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na Zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni za Kinu nego što je Srbija. Ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude, kao i KP i SNS, kao dve najveće stranke“, objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, kineska politika, koju vodi predsed Si, uspela je nešto mnogo više nego bilo ko drugi u savremenom svetu. „Danas možete videti da iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom sveta", rekao je Vučić.

Vučić podseća da je Srbija na putu ka EU i istovremeno naglašava da ima nešto što posebno odlikuje Kinu od drugih velikih sila. "Kada govorite sa velikim silama Zapada uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima suočeni ste uvek s poštovanjem“, naglasio je Vučić. 
Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stav poštovanja i međusobnog uvažavanja, to je nešto što čitav svet želi da vidi i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo.

Preneo je da je Srbija sprovela mere konsolidacije, da je smanjila javni dug sa 78 na 50 odsto BDP-a, te da je spremna da sarađuje još tešnje sa kineskim kompanijama na infrastrukturnoj agendi.

Važniji od toga je kontakt sa ljudima, dodaje Vučić i ističe da u Srbiji ne samo da poštuju i cene Kineze, već ih i vole. Ukazao je da je Srbija proteklih godina uspela da najpre udvostruči i potom utrostruči broj kineskih turista, i rekao da se nada da će taj broj dalje rasti.

Kazao je da je trgovinska razmena znatno povećana, ali da je nezadovoljan, jer može i dalje da raste, zbog čega smatra da su potrebni još tešnji kontakti među ljudima i razumevanje.

„Kada ste suočeni sa takvim stavom da možete uvek računati na podršku tako velike zemlje kao što je Kina, onda možete računati na strateško partnerstvo u budućnosti“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.