Dogovoren Opšti kolektivni ugovor

Nakon tri godine pregovora, Vlada, sindikati i poslodavci konačno su dogovorili Opšti kolektivni ugovor. Danas usaglašeni tekst, do kraja maja trebalo bi da bude potpisan.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Svoju verziju teksta Vlada je spremila i prije sastanka koji je bio zatvoren za javnost.

- Vlada je stanovišta da treba da bude ugrađen i regres i on će biti neoporeziv do nivoa najniže plate. Preko toga, oni poslodavci koji žele da isplaćuju regres, to će biti oporezivo - pojasnio je premijer Radovan Višković.

Da li je stav vlade uvažen i u kojoj mjeri – javnost i dalje ne zna.

Nije poznato ni to ko je na kraju sastanka, koji je trajao oko tri i po sata, prevagnuo i eventualno ublažio stav.

Tekst opšteg kolektivnog ugovora kojim će biti obuhvaćeno oko 200.000 radnika, za one za koje se i pravi i dalje je enigma, pa niko osim jednog partnera u pregovorima ni pred kamere nije htio.

- Usaglašen je gotovo kompletan tekst opšteg kolektivnog ugovora. Svi socijalni partneri idu na svoje organe da usaglase stavove i mi se iskreno nadamo da ćemo do kraja maja imati ugovor - rekao je Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Konačno potpisivanje ugovora, ostanu li svi u dogovoru, trebalo bi da se desi do 20. maja. BN TV

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Viza za Njemačku..

25.04.2019 20:41

Mislio sam otići van ali kad vidim da će isplaćivati regres predomislio sam se:)

I to pise poslodavci koji ZELE ISPLCIVATI,naravno oni ce reci da nema para,i opet im je dato na volju da odlucuju,a mogu kisliti sta je jos u kolektivnom vjerovatno jos gori od predhodnog. Stvarno se smjesni vu iz sindikata,sramota.

Hahaha

25.04.2019 22:06

OVO JE UŽAS, KRAJ I TOTALNI IDIOTLUK JEDNOG REŽIMA I NJEGOVIH POLTRONA - SASTANAK NA KOME SE VODI SOCIJALNI DIJALOG I PREGOVORI VLASTI, POSLODAVACA I SINDIKATA O OPŠTEM KOLEKTIVNOM UGOVORU DA BUDE ZATVOREN ZA JAVNOST !!!,... KOJI SU TO MUDRI SINDIKALNI LIDERI KOJI SU TO PRIHVATILI I PODRŽALI... OVAJ BOŽO MARIĆ KOJI JE PLAĆENI SINDIKALAC JE TIPIČNI SINDIKALNI "ŽUTI" PREDSTAVNIK KOJI ISKLJUČIVO RADI ZA VLAST !!!

TORRO

26.04.2019 08:00

Jaffa

26.04.2019 06:28

Sindikat odavno nema svrhu postojanja!

NIJE TAKO JAFFA.... U KAPITALIZMU SU SINDIKATI JEDINO RJEŠENJE... ALI PRAVI SINDIKATI... ZAŠTO NA ZAPADU KAPITALISTI DOBRO PLAĆAJU RADNIKE ....NE VOLE ONI RADNIKE KAO NI OVI NAŠI DIVLJI KAPITALISTI... ALI ONI MORAJU DA PLATE JER SINDIKATI IMAJU EFIKASNE MEHANIZME !!!

DE GOTHIA

26.04.2019 10:26

Kad su ovde i glavni sindikalisti u talu sa tajkunima i političarima.

Re

26.04.2019 15:05

Als

26.04.2019 11:58

Samo derite braćo! Odlučniji smo u odluci da odemo, motivise nas da još bolje učimo njemački, hvala vam! Mislio sam da nikada ovo neću reci, a sad vidim koliko je to lako i koliko mi energije daje kad to izgovorim. Hvala!

Pero Situacija

26.04.2019 17:48

Gdje nađoste ovoga mrmka? Pa on da je valjao ne bi nagulio iz Saveza sindikata RS. Do kraja maja gubi i rerezentativnost.

Nadao sam se više od ovoga, a on tako.Samo sebe gleda.

Tomo

26.04.2019 19:07

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.