Šaulić će dobiti svoju ulicu?

Nakon tragične smrti, prikupljeno je oko 2. 000 potpisa da se preimenuje ulica u kojoj je rodna kuća legende folk muzike Šabana Šaulića, međutim od toga, barem za sada, neće biti ništa.

  • Vijesti
  • Srbija


Inicijativa je podrazumijevala da se Ulica Avde Karabegovića preimenuje u Ulicu Šabana Šaulića, ali dva i po mjeseca kasnije žitelji ove ulice su od svega odustali.

Pred namjerom stanovnika ove ulice, u Šapcu poznatoj kao "Mala" da izmjenom imena ulice zauvijek sačuvaju uspomenu na pjevača čija se rodna kuća takođe nalazi u njoj, ispriječila se odluka gradske komisije za imenovanje ulica i trgova.

Kako je Telegraf ranije objavio, inicijativa je upućena gradskoj komisiji preko Mjesne zajednice Kamenjak, ali nije ni razmatrana pošto nisu priloženi potpisi građana.

- Inicijativu gradskoj komisiji smo zvanično podnijeli na osnovu odluke Savjeta mesne zajednice. Komisija je, međutim, tražila da se u roku od 15 dana prikupe potpisi građana iz te ulice. Pozvali smo ljude iz te ulice koji su pokrenuli peticiju nakon smrti Šabana Šaulića i oni su rekli da sada ne mogu da prikupe potpise svih građana - kaže Janko Milovanović, predsjednik Mjesne zajednice Kamenjak.

U Mjesnoj zajednici su pripremili formulare za izjašnjavanje građana, ali nisu ni pokušavali da nanovo prikupljaju potpise.

- Građanima bi trebalo pošteno predočiti da će u slučaju promjene ulice morati o svom trošku promijeniti sva lična dokumenta. To nisu male cifre, pojedina domaćinstva bi morala izdvojiti i više od deset hiljada dinara (oko 165KM) za novu ličnu kartu ili pasoš. Siromašni ljudi žive u toj ulici, nemaju novca i to bi bio veliki namet za njih. Problem bi nastao i u slučaju da je većina potpisala, neko bi se bunio, a teško je vjerovati da bi svi građani potpisali - dodaje Milovanović.

(Agencije)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Nostradamus

26.04.2019 22:02

I trg kneza Mihaila treba preimenovati u trg Sabana Saulica.Nemam nista protiv Sabana ali mislim da smo izgubili kompas.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.