Veliki skandal trese Austriju

- Veliki skandal trese Austriju. Zbog spornog video snimka smenjen lider FPO i imenovan novi. Sebastijan Kurc traži i smenu Kikla.

  • Vijesti
  • Svijet


Buru na austroijskoj političkoj sceni pokrenuo je video snimak, na kom dosadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. On je podneo ostavku na mesto u stranci, ali time nije stavljen atačka na aferu.

Naime, Štrahe je, podnoseći ostavku, rekao da nije imao nikakve nove susrete sa osobama koje su deo video snimka koji je okončao njegovu političku karijeru, kao ni neko iz stranke, ispostavilo se da je ipak jedan od njih nastavio da se viđa sa osobom iz društva kobne večeri leta 2017.godine, a to je bio njegov tesni saradnik Johan Gudenus.

Nemački dnevnik "Zi dojče cajtung" tvrdi da je Gudenus, koji je te večeri prevodio, imao sastanak i posle susreta na Ibici sa prijateljem navodne ruske investitorke. Došlo je do susreta, sa kojeg postoje audio snimci, najverovatnije u Beču, na kojem je razgovarano o susretu na Ibici.

U tom razgovoru je osoba od poverenja navodne investitorke rekla da je žena veoma razočarana jer se ništa nije dogodilo i da sada treba nastaviti saradnju. Ponovo je razgovarano o mogućim poslovima između dve strane.

Prijatelj Ruskinje tražio je od Gudenusa i Štrahea "znak dobre volje", vezano za njihovu tvrdnju da, ako žena bude dala finansijsku podršku njihovoj stranci, i preuzela bečki dnevnik "Kronen cajtung" te ih i preko tog medija "gurala", koncern Štrabag više neće dobijati poslove, već ona.

Predloženo je da FPO 4.septembra 2017., par dana posle susreta Gudenusa sa tim licem u Beču, izda saopštenje preko OTS-a na temu suvlasnika Štrabaga Hans Peter Hazelštajnera.

Kao što je dogovoreno je Gudenus 4.septembra sa svog zvaničnog stranačkog mejla uputio prijatelju Ruskinje mejl, koji poseduju, takođe, nemački mediji Zi dojče cajtung i Špigel, sa željenim tekstom i linkom objavljenog OTS-a.

Nakon što se pojavila informacija o daljem susretu Gudenusa, koji je sa Štraheom već podneo ostavku na sve političke funkcije, saopštio je da istupa iz FPO.

Narednih dana mogu isplivati dalji detalji kobnog sastanka sa navodnim investitorima, jer je susret trajao sedam sati. Austrijske vlasti već su započele istragu i traže da dobiju uvid u celokupan video materijal koji poseduju nemački mediji, te se ne isključuje i krvično gonjenje nekadašnjeg šefa FPO i njegove desne ruke.

Kurc: Ne može Kikl sam sebe da ispitujeAustrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da i ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl,takođe iz FPO, nakon ove afere ne može ostati na mestu šefa policije.

Kurc je na aferu reagovao odlukom o prevremenim izborima, ali do izbora aktuelna vlada trebalo bi da upravlja zemljom. On je od koalicionog partnera zatražio da sklone Kikla sa mesta ministra unutrašnjih poslova, jer smatra da ne može da vodi istragu u ovom slučaju pošto je u vreme iz kojeg datiraju snimci bio generalni sekretar FPO.

"Slobodarci su sami sebe uništili i njihovo ponašanje nije samo onemogućilo našu dalju saradnju, već su naneli veliku štetu ugledu politike i naše zemlje", podvukao je Kurc u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh".

Kaže da je bio potrešen video snimcima i onim što je Štrahe rekao jer je time koalicioni partner pokazao da ima sasvim drugačiji pristup politici od njegovog.

Upitan što mu je trebalo 24 sata da reaguje Kurc je objasnio da je u takvoj škakljivoj situaciji važno ostati trezven. "Želeo sam zbog toga prvo da donesem odluku i onda da sve informišem, predsednika, kao i članove moje stranke, pre nego što izađem u javnost", rekao je on.

"Ono što želimo i što je potrebno je detaljno rasvetljavanje slučaja. To da bivši generalni sekretar FPO koji je možda učestvovao u nezakonitim radnjama ne može sada kao ministar unutrašnjih poslova sam protiv sebe voditi istragu trebalo je svima biti jasno", rekao je on.

FPO preti: Ako ode Kikl, odlaze sviPredsedništvo FPO saopštilo je da, ako kancelar Kurc smeni ministra Kikla, mora računati sa ostavkom svih slobodarskih članova vlade.

Novi lider FPO je podsetio da je njegova partija puno uradila u protekle dve godine za Austriju, pre svega je jasno ukazala da se ne sme ponoviti 2015. kada je postojala nekontrolisana migracija.

"OVP (Sebastijana Kurca) je pored ostavki Štrahea i Gudenusa, htela da skine i Kikla, ali ja to nisam mogao da prihvatim, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontrolisanu migraciju u Austriji", kazao je Hofer.

On je istakao da će učiniti sve da FPO ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je, kako dodaje, moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.

(B92)

KOMENTARI22
POŠALJITE PORUKU

borac

20.05.2019 09:35

Hitlerovac ali najbolji prijatelj Dodiku pa ko smo mi uopste.

Ти нико и ништа а за нас се не брини

А

20.05.2019 10:09

je palo na pamet da je covjek mozda namjerno kompromitovan od strane amerikanaca. On je dogovarao nesto sto si politicari na takav nacin dogovaraju samo su njegovi snimci vidjeli svjetlost dana.

Da li vam

20.05.2019 10:48

sorta trazi sortu.

re

20.05.2019 11:18

Njegovi stavovi su sačuvali Austriju od propasti kojom je krenula. Boti naklon Amerima nije grijeh, nego se to zove partnerstvo. EU je unijela mnogo haosa i loših pojava u Austriju i oni su tu uopšteno bijesni.

Re

20.05.2019 17:33

A Dodik

20.05.2019 09:39

Dje su Rusi tu je i Dodik.Da nije nas Mile tu nedje oko love.

Ko ima nezakonitoo stecen kapital - Dodik. Ko ima firmu u oblasti izgradnje puteva - Dodik. Ko voli da se hvali da ima veze sa Rusima - opet Dodik. Ciji je prijatelj Gudenus - Dodikov. Odakle je Tajana - iz Banja Luke. Ko moze biti lazna Ruskinja ako nije Ruskinja - neka iz Talije. David je ubijen poslije ovog dogadjaja ... Dosta koincidencija ...

Ima neka tajna veza

20.05.2019 10:34

Sta ako je Dodik odradio prijatelja Strahea. Ako bi prosla prica sa poslovima od Strabaga dobija, ako ne prodje dobija od prodaje videa njegovim protivnicima plus osigurava svoj politicki polozaj, a Rusi tu dodju kao kolateralna steta.

Malo kombinatorike

20.05.2019 10:58

cernobil

20.05.2019 09:40

Gdje se Milorad umjesa i Rusi tu trava vise ne raste..

jel ovo taj "svileni"sto mulja s predsednikom drzave.Nek mi neko javi iz RS , jel i on "posvilenio"pod stare dane.

Majke Vam

20.05.2019 11:37

kuku nama sa nama

20.05.2019 09:45

Sad ce i nasi svi redom da se postide i poskidaju,sami sebe,haha

A

20.05.2019 09:50

Ja mislim da ce i rudonja isplivati na povrsinu iz dubokog ronjenja

Gdje se Burle pojavi tu samo korov može rasti, jadan je srpski narod 15 godina govnarije sa SNSD lopovima.

re

20.05.2019 15:13

Sale

20.05.2019 09:57

Da imamo i mi ovakvog jednog Kurca pa da nase politicare izdegenici

Pejina bi najvise volila da ima jednog takog pored sebe

re

20.05.2019 10:33

055

20.05.2019 10:10

Pa Mile pobogu od toliko moćnih biznismena u Austriji ti nađe najvećeg lopova!U stvari sa kim si takav si!

drr mrr

20.05.2019 10:44

Kakav skandal pa ovo u ovoj nasoj budjavoj drzavi je i vise nego normalno.

Luka

20.05.2019 11:16

Koliko kod nas haosa u zemlji na svim poljima vlasti,institucijama,kupovine poslanika,krađe na izborima,ugroženosti ljudskih prava u svakom smislu i td i td, to pokazuje u kakvom neuređenom društvu živimo da niko nesme ni da pomisli o bilo kakvoj smeni.Nažalost,daleko smo mi od Austrije po svim pitanjima,a i sveta,dotakli smo dno.

Austria

20.05.2019 11:33

Zalosno öde veliki unistitelj naroda balkanskog

Gde God

20.05.2019 11:35

je rudo umjeso prstici...svakog je zajebo i upropastio.

Gde God

20.05.2019 11:39

je rudo umjeso prstici...svakog je zajebo i upropastio.

Mrkator

20.05.2019 16:27

Sad je sve na Kurcu i svaki njegov potez se pomno prati.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.