Google i Huawei prekidaju saradnju

Kako saznaje Rojters, Google će prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei uslijed mjera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Google će morati da obustavi sve poslove sa Huaweijem koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mjere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Google i koji bi Huawei mogao koristiti, a najbolji primjer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Huaweijevi uređaji će odmah ostati bez updatea i novih verzija softvera od Googlea, uključujući aplikacije i updateove koje Google pruža za Android. Novi uređaji koje bi Huawei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Googleovih servisa i softvera), neće imati pristup Googleovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

"Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters, a objavljeno je i da se detalji još uvijek dogovaraju u Googleu.

Reuters javlja i da je portparol Google-a objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

"Razmatramo implikacije ove odluke", dodao je portparol.

"Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionisati na Huawei uređajima", rekao je portparol bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao značajno da našteti poslovanju Huawei-a koji će izgubiti pristup ažuriranjima.

Ovaj potez mogao bi da natjera Huawei da na svojim novim Android uređajima Googlevu prodavnicu aplikacija zamjeni svojom, no kako će se situacija razvijati u ovom momentu je teško prognozirati. Očekuju se zvanična saopštenja obje kompanije.

(Agencije)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.