Ovako će vlast dijeliti fotelje

Koalicionim sporazumom šest političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj o raspodjeli 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama predviđeno je da na 54 pozicije direktore imenuje SNSD, 14 DNS, 13 SP, po sedam Demos i Ujedinjena Srpska, a pet NDP.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Kada je riječ o procentualnoj zastupljenosti, SNSD će pripasti 53,57 odsto pozicija, DNS 14,28 odsto, SP 12,5 odsto, Demosu i Ujedinjenoj Srpskoj po 7,14, a NDP 5,35 odsto, saznaje Srna.

Koalicionim sporazumom, koji je u posjedu Srne i koji bi uskoro trebalo da potpišu predsjednici stranaka, predviđeno je da SNSD delegira direktore “Elektroprivrede Republike Srpske” i njenih zavisnih preduzeća – Rudnika i termoelektrane “Gacko”, “Hidroelektrana na Trebišnjici”, “Hidroelektrana na Drini”, “Hidroelektrana na Vrbasu”, “Elektro-Bijeljina”, “Elektro-Doboj” i “Elektrodistribucije Pale”.

Najsnažnija politička partija u Srpskoj dobila je direktorske pozicije i u Poreskoj upravi, Zavodu za zapošljavanje, Republičkom zavodu za statistiku, “Vodama Srpske”, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Agenciji za agrarna plaćanja, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

SNSD su prema koalicionom sporazumu pripale i direktorske pozicije u Republičkoj komisiji za energetiku, Agenciji za bankarstvo, Investiciono-razvojnoj banci, “Službenom glasniku”, Protivgradnoj preventivi, Republičkoj direkciji za za obnovu i izgradnju i Garantnom fondu Republike Srpske.

Ova partija delegiraće i direktore Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, “Aerodromima”, Republičkom sekretarijatu za vjere, Arhivu, Republičkom hidrometeorološkom zavodu i Republičkom pedagoškom zavodu.

Kadar SNSD upravljaće i Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske u Banjaluci, te bolnicama “Sveti apostol Luka” Doboj, “Sveti vračevi” Bijeljina, “Srbija” Istočno Sarajevo, Univerzitetskom bolnicom u Foči, te bolnicama u Zvorniku, Trebinju, Nevesinju i Gradišci.

Koalicionim sporazumom SNSD-u su pripale i direktorske pozicije u Zavodu za forenzičku psihijatriju, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Direktore Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za jednakost i ravnopravnost polova – Džender centar, Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske, nacionalnih parkova “Sutjeska” i “Drina”, Muzeja Srpske, preduzeća “Orao” Bijeljina i Tehnički remontni zavod Bratunac, te Istraživačko-razvojnog centra elektroenergetike takođe će predložiti SNSD. 

Koalicionim sporazumom je predviđeno da DNS dobije direktorske pozicije u “Željeznicama”, “Putevima”, Agenciji za osiguranje, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Turističkoj organizaciji i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

DNS će imati direktore i u Zavodu za obrazovanje odraslih, Bolnici “Mladen Stojanović” Prijedor, Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Operatoru sistema podsticanja, Poslovnoj zoni grada Banjaluka, Nacionalnom parku “Kozara”, Zaštitnom fondu i “Gas prometu” Istično Sarajevo.

Međustranačkom podjelom SP-u su pripala direktorska mjesta u “Šumama”, “Elektro-Hercegovini”, Republičkoj upravi za inspekcijeske poslove, Fondu za dječiju zaštitu, Komisiji za koncesije i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Socijalisti će predložiti i direktore Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Centra za pružanje besplatne praven pomoći, Zavoda za stomatologiju, Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Agencije za državnu upravu i “Kosmosa” Banjaluka.

Demos će predložiti direktore Rudnika i termoelektrane “Ugljevik”, “Autoputeva”, Zavoda za medicinu rada i sporta, Republičkog deviznog inspektorata, Republičke uprave za igre na sreću, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i “Gas-resa” Banjaluka.

Ujedinjena Srpska je koalicionim sporazumom dobila direktorska mjesta u Republičkoj upravi civilne zaštite, Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, “Poštama Srpske”, Republičkom zavodu za geološka istraživanja i Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da NDP nominuje direktore u “Elektrokrajini”, Agenciji za bezbjednost saobraćaja, Republičkoj direkciji za promet naoružanja i vojne opreme, Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu i preduzeću “Grad” u Bijeljini.

– Koalicioni sporazum je skoro u potpunosti usaglašen i moguće su tek neke kozmetičke promjene. Direktora Agencije za državnu upravu vjerovatno će predloižiti SNSD, a SP će zauzvrat dati direktora Muzeja Republike Srpske. Izvjesno je i da će SNSD ustupiti Demosu poziciju direktora ‘Elektrodistribucije Pale’ nakon što aktuelni direktor ode u penziju – rekao je izvor Srne iz vladajuće koalicije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je poslije jučerašnje sjednice Predsjedništva i Izvršnog komiteta te stranke da su razmatrali i usvojili definitivni koalicioni sporazum šest partija o raspodjeli prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, te da očekuje da će u najskorije vrijeme potpisati koalicioni sporazum i početi sa njegovom primjenom.

(Srna)

KOMENTARI41
POŠALJITE PORUKU

MESA

21.05.2019 17:23

SVE STRUCNJAK DO STRUCNJAKA NEMOJTE NAM OTICI NA ZAPAD STA BI MI JADNICI BEZ VAS,

Pored stručnosti je nesto na sto se treba obratiti pažnju a to je Totalisticka vladavina. Samim tim ovdje je prekrsen Dejton i Ustav BiH. Stalno pozivanje na poštivanje slova Dejtona a grubo ga krsiti tamo gdje SNSD vlada je krajnje nemoralno. Dakle ovdje treba da stoje na pozicijama sva tri konstitutivna naroda.

Re

21.05.2019 18:08

SVE MOJ DO MOGA!

fre

21.05.2019 18:16

Ma kakav Snsd ne moze dobiti tato sto im ostalo jos malo vremena dok gospodin INCKO ne krene da im djeli put u nepovrat tako da nebi trebali da se raduju a znaju sta ih sa sefom stranke ceka .

Realno

21.05.2019 19:14

Shakali ostaju shakali. Prisjelo im da Bog da.

Da Bog da

21.05.2019 20:07

Javna je tajna, a i nije tajna, da se svaka funkcija debelo placa. Shefu. Po principu, ko da vise.

Ko da vise

21.05.2019 20:09

Mi smo ludacka drzava.Nigdje na svijetu se funkcije ne dijele na politickoj pijaci a u ovoj nebulozi to je normalno.Funkcije se dijele samo po strucnosti.U normalnim zemljama.Kako ih nije sramota objavljivati ovako nesto.Fuj bre.

Ludacka drzava

21.05.2019 20:30

Najbolje je da Vlada posteno objavi cijenu svakog mjesta.Ogavna trgovina.Strasno.

Posteno

21.05.2019 21:32

Ad Grad dobija novog direktora,koji je to po redu.Boze sacuvaj.

Bijeljina

21.05.2019 22:30

Dok god je fotelja bice i nas glasaca!

Juhuuu

21.05.2019 22:40

Pogledajte Marka Pola, covjek otezao svih ovih godina koliko se nakrao u Prijedoru. Zaradio 2-3 zgrade, malo vise stanova, taman toliko rudnik radio koliko je njemu trebalo. Sada polako u penziju! Sva sreca jos uvijek bez procesuiranja!

Papak Marko Polo

22.05.2019 06:26

Kad ih covjek gleda ovako uredane asocijacija je poznata pjesma Desanke Maksimovic, nazalost napisana o nevinoj djeci,a ne o politicarima.

Kad

22.05.2019 07:08

SDS

21.05.2019 17:33

A sta cemo mi dobiti

Koznu frulu.

BB

22.05.2019 05:28

Bušač

21.05.2019 18:00

Ko je i zašto ubio Davida Dragičevića!??

Cim Gaco iz MUP-a objavi rezultate znace se!

Talija

21.05.2019 22:41

Е

21.05.2019 18:01

Па је ли ишта остало за нашу опозицију? Е богами није. И како сад да се опозиција бори, кад марке нема у џепу?

Donacije jarane od stranih ambasada sta ce vam sta bolje...

Rope

21.05.2019 18:24

Mile je i donacije pokupio. Zato vrijedno radi na unistenju RS.

Re Rope

21.05.2019 21:01

brecalo

21.05.2019 18:05

Znaci sad ce jos vise da kriju svoja djela i ko ce jos vise uzeti evra u svoj djep

NADREALNO

21.05.2019 18:06

Ovo je novi vjetar u ledja nasoj vec i onako zahuktaloj privredi!

Banjalučani pitaju?

21.05.2019 18:33

Na najodgovornije pozicije ulaze ekspresno preko politike.Okrenimo se ljudima i dajmo prednost onima koji su najobrazovaniji da vode javna preduzeća.U personalni dosije napišu akademsku titulu bez stečene diplome,čak ni u radnoj knjižici nemaju zavedeno koji su fakultet završili,lažno se prestavljaju .Uzdigoše se oni koji nisu trebali,a na takav način poniziše vrijedne i pametne ljude koji su se maksimalno potrudili do sticanja obrazovanja i znanja.Ako se natavi takva provincijska praksa,rezultat je ,nažalot i te kako i dalje negativno vidljiv...Imati straregiju je put do stvaranja odgovornosti,morala,zakonskog i ekonomskog uvjerenja.Znanje i obrazovanje su moć..Ako je suptotno onda svi ispaštamo.Poruka je , odavno je bilo vrijeme da se napravi jedamn miks u javnim preduzećima od najobrazovanijih, a na drugo mjesto stranački kadrovi ,vezano za savjetnike ili niže pozicije , ukoliko ne ispunjavaju uslove za prve pozicije.Treba izvršiti edukaciju sa tim ljudima koji dođu iz malih mjesta.Ukoliko nemaju adekvatno strateško obrazovanje od straha naruše međuljudske odnose..Sa takvim rukovodiocima smo svi na gubitku,a znanje,obrazovanje,vaspitanje odbačeni i poniženi.U pitanju je javni interes,a ne interes pojedinaca..Izražavamo velike ogorčenosti zbog neobrazovanih i nestručnih rukovodilaca'?

Сваки степен образовања без радног и животног искуства је , скоро , једно па велико ништа. Онај ко се сјећа конкурса из предратног времена зна да се за руководећа радна мјеста могло конкурисати не само са високом него и вишом али и средњом стручном спремом. У зависности од стручне спреме требало је и радно искуство , на истим или сличним пословима , нпр. : за високу - 2 год , вишу - 4год. а средњу стручну спрему - 6.год.. Урушавање система је почело одмах послије рата и дуга је прича како се то радило али добар примјер је министар који је одмах након "завршеног" факултета постао директор а ево већ је догурао и до министра.

RASPUCHIN

22.05.2019 07:40

Bravo majstore!

Srbija i RS

22.05.2019 08:12

Banja luka

21.05.2019 18:49

Stevandic vec odavno zaposljava u Postama bez konkursa imaju i imena sve ceka bolje dane nadamo se uskoro.

Nažalost pošta već osjeća teret Stevandićevih ljudi i kadrova.

Radnik

22.05.2019 20:10

Direkt

21.05.2019 18:55

Nista sladje od kozne fotelje. Bicuj narod i ne brini za buducnost EU.

Osvit

21.05.2019 19:05

Ovo je van svake pameti , u normalnom svijetu biraju strucne i sposobne a kod nas podobne i poslusne a ovi opet jedino znaju prodavati radna mjesta do cistacice. Pa koji onda ku.... raspisujute konkurse i ismijavate zdrav razum.

Pouzdano znam da ce direktor posta biti covjek, vjerovali ili ne sa zavrsenom osnovnom skolom.!!! Ali je vjerovatno morao kupiti diplomu srednje a mozda i fakulteta. E to je nasa vlast, nasi politicki direktori. Pitam samo, kako ce taj covjek da radi, kad ne zna dobro ni da sklopi recenicu. Vazno je da je u Stevandicevoj stranci. LJUDI DOSAO NAM JE KRAJ!!!!!!!

RE

21.05.2019 21:32

Stoka Od Naroda

21.05.2019 20:31

Zadnjih 20 godina vladaju sve isti ljudi-politicari...i kako nam je?? Sta su dobro napravili? Koliko novih radnih realnih mjesta otvorilu?? NIŠTA!!!! Samo zaduzivanje i u tekucu potrosnju..i opet im dajemo povjerenje!!! PA DOKLE...????

Luka

21.05.2019 20:58

Ovi na ovoj fotografiji su više nego prešli u dosadu tako dok se vidi slika tekst se i ne čita,postali su dosadni u svakom smislu.

PP

21.05.2019 21:06

Šta je sa Auto moto Savezom.? Kome je ta zlatna koka pripala?

Cubri.

G

22.05.2019 16:40

Laka

21.05.2019 21:57

DABOGDA IM NETREBALO, STIĆI ĆE IH SVIJU KLETVA I MOJA I OVOG NARODA

Ode i zidar Savo Jovanovic iz svoje fotelje sa zavrsenom osnovnom skolom.

Semberija

21.05.2019 23:06

To Ima Samo Kod Nas

22.05.2019 06:00

u zemlji gdje se pistuje zakon a ovde je to zakon o imenovanjima i dr.ide se na konkurs i mjesto se popunjava po uslovima za sva lica pa u direktore . jedino se kod nas javno kaze da ce politicki direktori vladati tu i tacka..I sta ce nama ljudi koji su strucni a nisu partijski..Oni nama ne trebaju ..Eto djeco poruke..Udjite u partiju il izadjite iz ove vukojebine jer u njoj nista drugo i nije bitno nego Partija..Na kraju tunela ipak je ostao mrak..

To Ima Samo Kod Nas

22.05.2019 06:03

u zemlji gdje se postuje zakon a ovde je to zakon o imenovanjima i dr.ide se na konkurs i mjesto se popunjava po uslovima za sva lica pa u direktore . jedino se kod nas javno kaze da ce politicki direktori vladati tu i tacka..I sta ce nama ljudi koji su strucni a nisu partijski..Oni nama ne trebaju ..Eto djeco poruke..Udjite u partiju il izadjite iz ove vukojebine jer u njoj nista drugo i nije bitno nego Partija..Na kraju tunela ipak je ostao mrak..

Paradoksalno

22.05.2019 06:51

Obogatiše se služeći narodu. A narod osiromaši, dopade teške bijede i beznađa. Kakav paradoks..!!

Funkcioner

22.05.2019 06:52

Kako je dogovorena podjela funkcija po ministarstvima, rm pomocnik ministra i sekretar min.?

radojica

22.05.2019 11:32

zatvori prosto vape za ovakvim ekspertima

BOBA

22.05.2019 16:31

MENE JEDNO INTERESUJE ZAŠTO SU OVOLIKO ZAMIŠLJENI VJEROVATNO IMAJU PROBLEMA A BOGAMI MOŽDA SU I BOLESNI ŠTO JE NAJVEĆA TRAGEDIJA .NEKA UŽIVAJU U LJEPOTI KOJA JE PROLAZNA.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.