Simptomi disbalansa hormona

Ako ste često umorni, razdražljivi, ako vam opada kosa, gojite se ili gubite kilograme bez razloga, muči vas nesanica, velika je verovatnoća da imate disbalans hormona.

  • Magazin
  • Zdravlje


Naše zdravlje velikim delom zavisi od pravilnog lučenja hormona.

Oni moraju dobro da rade kako bismo bili zdravi. Ali zbog stresa, loše ishrane i problema sa probavom, kao i zbog povećane izloženosti toksinima, dolazi do nepravilnog lučenja hormona.

Ako je jedan ili više hormona u disbalansu, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja. Zbog neravnoteže hormona, slabi i imunitet pa smo podložniji hroničnim oboljenjima.

Zato je važno da budete aktivni. Svaki oblik vežbanja pomoći će vam da izbalansirate hormone. Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi i povećava osetljivost na insulin pa je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od dijabetesa.

Na disbalans hormona može da utiče i pogrešan izbor kozmetike i sredstava za čišćenje koja sadrže brojne štetne sastojke i toksine.

Mnogi proizvodi sa sintetičkim mirisima, poput gelova za tuširanje, losiona, šampona, sadrže sastojke koji ometaju rad hormona.

Iz ishrane izbacite obrađenu hranu, industrijski šećer i počnite da jedete što više svežeg voća i povrća, bogatog vlaknima, koja pospešuju detoksikaciju, jer su toksini veliki krivci za poremećaj rada hormona.

Hormonima ćete pomoći da se vrate u normalno stanje i uvođenjem u jelovnik korisnih fitoestrogena. To su zdrave namirnice biljnog porekla koje pozitivno deluju na hormone, a sadrže ih lan, suncokret, susam, semenke tikve, grašak i leblebija.

Oslabljen ili pojačan rad određenih žlezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba, pa su zato moguće i posledice usled viška ili manjka hormona.

Nizak estrogen uslovljava smanjen libido, neredovnu menstruaciju, probleme sa reproduktivnim organima.

Višak estrogena utiče na promenu težine i apetita, kao i probleme sa snom.

Nizak testosteron u organizmu izaziva gojaznost, ali i gubitak mišićne mase.

Nepravilan rad štitne žlezde, njen usporen ili ubrzan rad, odražava se na organizam umorom, gojaznošću, probavnim tegobama, ali i gubitkom težine i lupanjem srca.

Hormoni utiču i na rad nadbubrežnih žlezda, jajnika, kao i na smanjeno lučenje insulina.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.