Udar na osnovna ljudska prava

Nakon više pokušaja deložacije, policija je danas upala u stan porodice Petković iz Banjaluke i izbacila ih napolje. Tom prilikom Borka Petković smještena je u gerijatrijski dom, dok je njen sin tokom deložacije bio u prostorijama MUP RS. Advokat porodice poručuje da će ako treba ići do Strazbura jer su ovo udar na osnovna ljudska prava.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Nakon više neuspjelih pokušaja deložacije, porodica Petković jutros je nasilno izbačena iz porodičnog stana u Jevrejskoj ulici u Banjaluci.

Borka Petković tvrdi da se sve dogodilo brzo i na prevaru. Prvobitno je njen sin Nedeljko, koji je ranije prilikom pokušaja deložacija prijetio samospaljivanjem, pozvan na informativni razgovor u policiju. Nakon što su dobili informaciju gdje se on nalazi, sudski policajci, izvršioci i policija su upali u porodični stan i izbacili ih napolje. Petkovićeva tvrdi da deložacija nije najavljena.

"Advokat mi je rekao da ne otvaram, da ih ne puštam. Sudski izvršitelj je tražio da sam uđe u stan, da sa mnom naprave zapisnik i onda će izaći. Advokat mi je rekao da može proći kroz vrata taj papir da potpišem i preko terase da mu vratim. I ja sam mu tako rekla, jer je bio pred vratima. Međutim, nije prošlo ni tri sekunde, samo je buka nastala, ja sam bila do kade u kupatilu, bubnuo je, vrata su se odvalila. U to je upala i policija i zgrabila mi telefon. Ja sam pala na pločice, od straha", kaže Borka Petković.

Ona je, nakon upada policije, odvedena u Centar za socijalni rad, a nakon toga je smještena u Gerijatrijski centar, gdje se trenutno nalazi.

Advokat porodice Petković nazvao je deložaciju kabadahijskim činom.

"Sumnja da je sve pažljivo isplanirano, od poziva na informativni razgovor do toga da ni on nije bio u mogućnosti biti uz porodicu, jer je imao suđenje u Bijeljini", kaže advokat Milan Romanić.

Kaže da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu, pošto je povreda prava na dom. "I ići ćemo do kraja, ići ćemo do Strazbura. A inače vodimo mi od prošle godine jedan sudski postupak, da se utvrdi da su gospođa Borka i njen sin stekli stanarsko pravo još 2006. godine", rekao je advokat porodice.

Da se radi o unaprijed smišljenoj prevari, smatraju i u udruženju građana „ReStart Srpska“.

"Nažalost, nismo ni mi mogli da spriječimo, jer niko nije znao da će se ovo desiti. Skovali su jako dobar plan, jednu jako dobru prevaru. Neka se zna, neka javnost Republike Srpske zna da su danas izbacili majku i dijete koji su tri i po godine proveli u logoru, a na kraju ih je policija RS izbacila iz sopstvenog stana u Banjaluci. Ono što im nisu uspjeli uraditi u Goraždu, od 92-95’, uradila je sasvim dobro policija RS", kaže Stefan Blagić iz Restarta.

Borka i Nedeljko Petković, od 1998. godine. žive u stanu u centru Banjaluke. Taj stan prvobitno je bio u vlasništvu pokojnog očuha Borke Petković i njene pokojne majke, a deložacija je trebalo da bude izvršena po nalogu Osnovnog suda u Banjaluci.

Prvostepenom presudom Borki Petković je dozvoljen otkup stana u kojem živi ali je to drugostepenom presudom poništeno. Ukoliko bude potvrđena deložacija, stanom će raspolagati Republička direkcija za obnovu i izgradnju i može da ga da u zakup, a kasnije i u otkup.BN TV

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Лука

11.06.2019 18:19

Sram vas bilo, silnici iz ovog rezima. Toliko ste se osilili da se ne mozete nicemu dobrom nadati. Stici ce vas kletva i ove porodice, i porodice Dragicevic i porodice Vukelic i svih ostalih koji su pretrpjeli sve najgore od vaseg rezima. Poludjeli ste skroz, nece vam se dobrim vratiti, a ja vam zelim sve najgore u zivotu, shodno onome sto ste vi uradili ovom jadnom, napacenom narodu.

Da vidimo koji je to politicar iz SNSD-a bacio oko na stan?

Komentar

11.06.2019 20:07

Stan u centru grada, neko je bacio oko na njega! Al nije mu jasno da Borka nije mogla naslijediti majku, ako je sve bilo regularno?

Ma da

11.06.2019 21:24

Birka

11.06.2019 19:08

Treba pazljivo pratiti koce stan dobiti i svece biti jasno.

A STA RECI

11.06.2019 19:43

MI IMAMO policiju i inspektore TOLIKO NESPOSOBNE I RETARDIRANE ITOSU SVE OGRANICENE OSOBE KOJI SU NEKIM STRANACKIM VEZAMA DOSLI NA BUDZET.PA VISE ZNAJU ZENE U SELIMA oko B.LUKE OD BANJALUCKI INSPEKTORA I U B.LUCI SU JOS DOBRI STSJE SA ONIM IZ MRKONJICA KNEZEVA LAKTASA itd.SVE PANJ DO PANJA .NEK NAM JE BOG NA POMOCI .AL I ON JE DIGO RUKE OD NAS

Aksa

11.06.2019 19:51

Toliko o napretku i prosperitetu Srpske. Stanje bezbednosti na zadovoljavajućem nivou, kriminalaca više nema...presli davno u državne institucije, pre svega u MUP.

Milan

11.06.2019 21:29

U ovom slucaju je nejasno ili namjerno ne iznosite zasto su ljudi delozirani.Ako je stan bio vlasnistvo ocuha a ako je on imao nasljednike oni po zakonu dobiju nuzni dio .Fali vam tu jos dosta detalja tako da nemojte naprecac da sudite.

Biće prije da namjerno ne iznose

El bosni

12.06.2019 10:38

Dh

11.06.2019 23:28

ZNAMO DA SU POLICAJCI NASILNI NEKULTURNI I BREZOBRAZNI SAMO NAS INTERESUJE KOJE POSLO POLICIJU DA IZVRSE DELOZACIJU TE PORODICE KOME JE STALO DO TOG STANA SVE TREBA PRATIT BUDNIM OKOM CRNA RS CRNJA NEMOZES BITI PRAVDA PRAVDA

Bakica

12.06.2019 13:06

Ma sram ih bilo banditi izbaciti zenu a stan njene majke i ocuha pa ko treba da ga uzme ako ne ona i njen sin .Ma fuj dubrad

Ljilja

12.06.2019 15:34

U ovoj državi se sve zasniva na laži i prevari. Eto ,tako su i deložirali ovu porodicu. Sila se prosipa na nemoćnim. Jadno da jadnije ne moze biti.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.