Igor Crnadak na sastanku u Trstu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas ministrima Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku koji se održava u Trstu.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Crnadak je pružio podršku CEI kao najstarijoj regionalnoj organizaciji. Posebno je pohvalio ovogodišnje predsjedavanje Italije Centralno-evropskom inicijativom, kao i činjenicu da je ove godine otvorena kancelarija CEI u Briselu, što će približiti ovu organizaciju evropskim institucijama.

Šeh bh. diplomatije podržao je proširenje CEI novim članicama, među kojima je Grčka, što će zasigurno doprinijeti jačanju organizacije, te izrazio nadu da će nova vlada Austrije razmotriti odluku o povratku ove zemLje u CEI.

Ministar je pozdravio usvajanje Tršćanske deklaracije kojom se daje puna podrška proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i konkretan podstrek i ohrabrenje BiH za skoro dobijanje statusa kandidata.

Ministri su donijeli odluku da predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom u 2020. godini preuzme Crna Gora.

U okviru konferencije ministar je imao kratke susrete sa ministrima inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić.

Ministar Igor Crnadak na ministarskom sastanku učestvuje na poziv italijanskog ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje Enca Moavera Milanezija. Tema ovogodišnjeg sastanka je „Trideset godina Centralno-evropske inicijative i budućnost: zajedničke vizije i vrijednosti, evropski standardi i jaka regionalna saradnja“.

Centralno-evropska inicijativa nastala je 1989. godine iz saradnje četiri zemlje (Italija, Austrija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Mađarska), a danas broji 17 članica. Prioriteti CEI su regionalna saradnja i saradnja sa Evropskom unijom, a u okviru CEI održavaju se redovni godišnji samiti, sastanci ministara inostranih poslova, eksperata, kao i parlamentarna saradnja, saopšteno je iz MIP BiH.

BN TV

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Pero

12.06.2019 15:45

Sve pare potroši putujući, a korist za BiH i RS velika nula

Pero covjece kako ti ne dosadi uvijek isto?

Re Pero

12.06.2019 16:12

Pero ......samo govori istinu, a istina mnoge boli.

patriota

12.06.2019 16:58

Pero je u pravu sto se tice koristi. Ali, sa druge strane, posao ministra inostranih poslova je da putuje. Da nigdje ne ide, Pero bi rekao da je to los ministar jer nigdje ne putuje.

Milko

12.06.2019 17:43

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.