Referendum o Kosovu na proljeće

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema, dok bi konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine. Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, referendum o Kosovu mogao bi da se održi zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće.

  • Vijesti
  • Srbija


Ovo je za "Blic" potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova. Međutim, ovaj scenario će biti moguć samo u slučaju da do sastanka uopšte dođe. Kako se poslednjih nedelja spekuliše, kancelarka Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u sukobu oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije. Iako u javnosti žele da ostave utisak da je sve u najboljem redu i da nema nesuglasica, jasno je što izvori bliski dvoma zvaničnicima potvrđuju da je došlo do zahlađenja na relaciji dve najmoćnije evropske političke figure.

- Ukoliko do sastanka 1. jula uopšte dođe, što iz današnje perspektive deluje vrlo daleko i neizvesno, onda bismo mogli da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma, koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema - kaže sagovornik "Blica" iz diplomatskih izvora.

Sve zainteresovane strane dobile bi okvir koji bi potom bio usaglašavan.

- Onda bi dvema stranama bilo ostavljeno vreme, od nekoliko meseci ili više, da ispregovaraju ono što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže naš sagovornik.

- Onda bi dvema stranama bilo ostavljeno vreme, od nekoliko meseci ili više, da ispregovaraju ono što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže naš sagovornik.

(Blic)

KOMENTARI14
POŠALJITE PORUKU

A sto je Vučko?

12.06.2019 23:03

Takse,takse i samo takse jer njegovi Tajkuni gube pare. A sto nema ZSO nema veze,sto je formirana vojska tkz.Kosova, sto im je dao broj,sto je ukinuo Srpske institucije na KiM,sto je naterao Srbe da udju u vlast haradinaja, i tako On veliki i prvorodjeni dade sve za NIŠTA. A krivi su Djilas,Solak,Jeremić samo ne ON veliki i najpametniji od svih Srba. Samo se nadam da će Srbi raskrstiti i s njim na kraju.

Još veći Srbin je veliki naš, najveći naš Milorad... Ono što je on učinio srpskom narodu je još pogubnije... Brčko, jasenovačka građa, uništenje privrede i poljoprivrede, raseljavanje itd itd... I tako u nedogled!

A ne ne

13.06.2019 07:58

Vlast gleda samo da klepa budžet i resurse, ostalo ih apsolutno ne zanima.

Re

13.06.2019 10:11

Kum

12.06.2019 23:14

Тo okolo naokolo opet znači da će Srbija biti uslovljena svim i svačim da priznaju nezavisno kosovo...e to neće moći jer je Srbija DRŽAVA i niko nema pravo da prizna nezavisnost dela svoje teritorije koja je privremeno okupirana militantno zločinačkim NATO vojnicima.

Ti ili vi jos necete da shvatite da je Kosovo nezavisna drzava,nije to nikakva privremeno okupirana teritorija.To je stalna teritorija Kosova koju Srbija nemoze ni vojno povratiti.Druga stvar je dali je ono oteto.

Re

13.06.2019 08:22

Direkt

12.06.2019 23:25

Dugo se čekalo da kosovsko stanje pusti korijenje i sada kao rješiti će se da ni jedna strana ne bude zadovoljna. To u prevodu znači da ćemo vidjeti kako da riješimo situaciju ove četiri srpske opštine. Najvjerovatnije će biti pola pola. Manastiri? Pa to smo davno odbolovali. Sada samo neko da saopšti da Kosova više nema, barem što se tiče nas Srba. Baba Olbrajt i đedo Bil dobiše odlikovanja od narko kartela. U šta se pretvori ovaj svijet? Sve će ovo veliki Bog sravniti sa zemljom a onda sve ispočetka, točak od kamena, vatra od kremena itd itd. Samo ne daj Bože velika ih muka.

Nemanja

12.06.2019 23:46

Kosovo je Srbija, ostalo su price

Oće to,oće.A treba ti pasoš ako kreneš na Kosovo.

Nikiforovic

13.06.2019 08:22

Srbija ja Kosovo,ostalo su price

Re

13.06.2019 08:42

Loko

13.06.2019 06:34

Samo ce Acini zapadni prijatelji,doneti papir da potpise ono sto im je obecao i kraj Programa.

Fed

13.06.2019 08:01

Jest Kosovo je Srbija dobro jutro Srbine probudi se svanulo je

Jos oni spavaju kasno je njima sad za budjenje bolje da se nebude

ha ha

13.06.2019 10:49

Vuper

13.06.2019 10:55

Kako su ameri napravili sranje, pa sad vi odlučujte kako dalje. oni su na Kosovu. Isto čeka i Evropu oni su tu i čekaju rasplet sa migrantima. ko bude bolje biće na njegovoj strani

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.