Odbijen zahtjev Mila Đukanovića

Na Trojičindanskom saboru u Podgorici danas je odbijen zahtjev Mila Đukanovića da SPC preda manastire i vjerske objekte u ruke crnogorske pravoslavne crkve. Ako Đukanović ne odustane od sramnih zahtjeva, sveštenstvo poručuje da će još odlučnije istupiti u borbi svojih svetinja i zakonskih prava.

  • Vijesti
  • Region


"Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Prijedlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava", navedeno je u poruci Trojičindanskog sabora, koju je pročitao vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, više je nego jasno da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama.

Vladika Joanikije naveo je da je Prijedlog zakona pripremljen jednostrano, da su Crkva čijim predstavnicima nije omogućeno učešće u Radnoj grupi za izradu zakona, što predstavlja presedan svoje vrste.

Prema navodima iz poruke Sabora, zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravnog položaja Crkve i vjerskih zajednica već isključivo protiv Crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika.

U poruci je istaknuto da postoje i druga pitanja koja duboko vrijeđaju dostojanstvo počev od toga da se Crkva i vjerske zajednice na prikriven način zapravo prikazuju kao kriminalne organizacije.

"Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala svetinje služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno `nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem` iz vremena Kraljevine Crne Gore", navodi se u poruci.

Sa današnjeg Sabora je poručeno da Crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane već samo i jedino poštovanje prava na slobodu vjere i imovinu svih, pa i Pravoslavne crkve i njenih vjernika u državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu.

Sabor je saglasan da je Crnog Gori potreban novi zakon koji reguliše ovu oblast, ali smatra da Prijedlog ovog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što je sloboda vjere, tolerancija i dijalog.

"Novi zakon mora da bude u funkciji svake vjere i svih vjera zajedno, svakoga vjernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vjere, Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernika, kako je već u javnosti prepoznat Prijedlog zakona", istaknuto je u poruci.

Sabor za odbranu svetinja SPC održan je danas na platou ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je u besjedi da postoje dvije vrsta sabora, sabor oko oko života, obasjan vječnom svjetlošću, i sabor oko smrti i ništavila.

"Samo ta dva sabora postoje na Zemlji od Hristovog vremena do danas i postojaće do kraja svijeta i vijeka", naglasio je mitropolit.

On je istakao da se sabiraju ljubavlju jednih prema drugima, ali i prema onima koji ih mrze, progone i pokušavaju da svoje lažne zakone nameću ljudima, posebno Crkvi Božijoj.

Prema njegovim riječima, zli i opaki sabor, sabor dioba i mržnje neprekidno progoni one koji se sabiraju u ime Gospodnje, o čemu je govorio Gospod u Jevanđelju.

"Ovaj sabor je lijek od bratoubistva i bogoubistva i poziv svima na zajednicu sa živim Bogom i zajednicu koja je sačuvana na ovakvim saborima kroz drevna vremena", poručio je mitropolit Amfilohije.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je crnogorskoj vlasti da odustane od zakona i otimalja imovine SPC.

On je saopštio istorijat kako je ćivot Svetog Vasilija dospio u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.

"Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u prenijeti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mjesto", poručio je vladika Atanasije.

Prethodno je u Sabornom hramu u Podgorici služena Sveta arhijerejska liturgija uz molitveno učešće hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Liturgiju su služili mitropolit Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

(Srna)

KOMENTARI16
POŠALJITE PORUKU

M

15.06.2019 13:45

Djukanovic Psihopata

vjernik

15.06.2019 13:46

Prljava igra crnomantjaska.

duh sa sjekirom

15.06.2019 13:47

1919 dekretom ukinuta CPC od regenta Karađorđevića ...., sada došlo vrijeme da se oteto vrati ,

Ne lupetaj! Ta nekanonska "CPC" je osnovana '93. godine. Mitropolija crnogorsko-primorska srpske pravoslavne crkve postoji 800 godina. Milo je dirnuo u osinjak, ovo će biti njegov kraj.

Sa strane

15.06.2019 14:30

O cemu ti lupas Zagore pa ta crkva nikada nije ni postojala. Crnogorci su Srbi iz Crne Gore! I njihova crkva od Svetog Save se zove Srpska pravoslavna crkva.

ne rise zagore

15.06.2019 14:36

Voleo bi samo da zli i neuki ljudi, podložni zatupljenosti dobro pročitaju razne dekrete na koje se pozivaju, a ne da ko đaci ponavljači negde čuju pa palamude, manire se šture i wikipedija istorije i činjenica, uzmite malo Vatikanske knjige, možete i do Venecije i njene biblioteke prošetati i pročitati, Austro-ugarske spise i zapažanja a ne objavljene stvari koje se vekovima friziraju po potrebi već one prave koje su sami dugo skrivali, ali ih je sve više dostupno, da ne govorim o Turskim arhivama koje su nedavno otvorene, kad već nećete domaće da čitate, ali prave knjige ne wikipedija i internet, biće Vam sve jasno, istorija se uvek po potrebi frizirala, ali niko od njih onu stvarnu i dokumentovanu nije palio i brisao već arhivirao, čuvao, krao od drugih da bi je čuvao, ali vremenom dođe se i do nje, skoknite ljudi do Istambula, skoro su otvorene arhive o Bosni, ne sve ali polako i njih će, pogotovo bi to preporučio ovim našim Bosanskim Muslimanima, ne slažu im se istorijske činjenice sa kako oni vole reći bratskom Turskom!

Re

19.06.2019 22:11

Meho

15.06.2019 14:10

Što reče Pavle Vujisič u seriji Salaš u malom ritu "Neče ovo na dobro izač"

Boban

15.06.2019 15:22

Predlažem da im u stupimo jednu omanju crkvu to sto ih ima mogli bi svi stati

objektivno sagledano

15.06.2019 15:45

Pa kada se moze trgovati sa Kosovom, mogu i sa svim drugim svetinjama srpskog naroda.

nepobitne činjenice

15.06.2019 16:09

Srpska pravoslavna crkva nije gradila manastire i druge vjerske objekte nego crnogoorski narod i zato ih treba onim koji ih je gradio.Crnogorska pravoslavna crkva bila je autokefalna ,ali je ju SPC ukinula.

Crnogorski narod nije postojao do 1945. To je bila geografska odrednica.

Zex

15.06.2019 16:36

sve neki panetnjakovici

re

15.06.2019 17:01

Re

15.06.2019 17:45

Crnogorci duše prodane

izraelac

15.06.2019 20:05

ovo je super objašnjeno... sprka crkva je nacionalna crkva pa tek onda pravoslavna, kao što je prvo veleposjednik sa pravom na istoriske spomenike, što je extra pravo jer ostvaruje profit. e sad milo može i da oporezuje objekte i ako ih ne otme.. i da crkvi počne naplaćivati porez.. a to bi bio šok jednak ovom sad. ipak je srpska crkva prvo srpska pa tek onda pravoslavna za ostale pravoslavce.. ovde religija pokazuje svoju politiku i materijalizam... a milo neće tako lako odustati od svog nacionalizma

Ma 'ajte ljudi

16.06.2019 08:06

On sigurno ne misli tako,samo izvrsava ,,svoju" zamisao.Ima i on karakter,dusu i moral, mozda su trenutno odsutni ali ima.

Iz niskih pobuda

16.06.2019 11:02

Samo jedno znam, treba da ostane kako je i bila zelja sv. Vasilija Velikog Ostroskog,slava mu i cast,upravo tako kako se svetitelj slagao sa tim za vrijeme svoga ovozemaljskog zivota. Vi ste svi naspram svetitelja, nedostojni da odlucujete o tome kako treba biti.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.