Institucije da istraže korupciju

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Twitter nalogu objavila je reagovanje na saopštenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem navode da ''odgovorne i nezavisne institucije trebaju da istraže korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju prestupa''.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


''Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratskom društvu'', naveli su iz Ambasade SAD.

Prethodno je iz Tužilaštva BiH danas saopšteno da je nakon medijskih napisa i objavljenih video snimaka ''u aferi potkivanje'', Tužilaštvo BiH preduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

''U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS'', saopšteno je iz ove institucije.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija. 

Tužilaštvo BiH je navelo u saopštenju da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTS BiH, Tužilaštva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a ti pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa.

Takođe, Tužilaštvo ukazuje da je forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

"Svi predmeti se moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH. 

(BN)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

Laka

19.06.2019 17:14

Ovo nema nigdje u svijetu, sad će odgovarati ogorčeni čovjek koga sistem unuštava a ne koji su krivi za sve. Istina je da je u BiH ama baš sve korumpirano, od vrtića, školstva, zdravstva, pravosuđa mupa, ama baš sve i svi uzimaju i daju mito i to svi znaju ali čini im se da je jednostavnije

O cemu prica VSTV ako npr ima predmeta na sudovima BiH koji traju i preko dvadeset godina, a radi se o povratku imovine izbjeglih i raseljenih lica. Korumptivno uvezani k'o crijeva od opstinskih do ustavnih sudova.

Cista Utopija i Demagogija

19.06.2019 18:02

Svi da podnesu ostavke! OSTAVKE!

Ostavke

19.06.2019 18:05

Ovo je cista smijurija od pravosudja. Slicno kao u slucaju Dragicevic gdje su protiv ubijene osobe podnijeli krivicnu prijavu. Stranci, sta radite. Ili smjenjujte bagru (koristite bonska ovlastenja) ili se povucite ih BiH pa da se narod obracuna sa bagrom.

Mrsh u 3 Macke Piterine

19.06.2019 18:07

Neka neko obavjesti ove iz Amerike da institucije u BiH ne postoje . Postoje oni koji na ime institucija uzimaju novac a institucije nemaju ni jedan argument neophodan za isplatu re plate.

Ma hebes ovo

19.06.2019 18:07

Možeš li javiti tom jadnom postenom čoveku da ode do strazbura

We

19.06.2019 18:20

Ne moze demokratiju u BiH da provodi onaj ko se u demokratiju kune a ponasa se diktatorski. Sudije i tuzioce postavljaju politicari. Prije toga im kupe diplome. Kao sto kupuju izbore.

Rauber

19.06.2019 19:02

Mica

19.06.2019 17:51

Glupost,da se protiv korupcije bore generatori iste. Samo nezavisno tijelo formirati pri tuzilastvu i da te nazovimo ih nesalomivi nemoze niko promjeniti niti to tijelo ukinuti. Brzo bi se vidjelli rezultati.

Madžar

19.06.2019 19:16

A šta je sa inicijalnim slučajem u Velikoj Kladuši..??!! Kako je moguće upisati hipoteku na tuđu imovinu..??!! To je van pameti. Tu bar imaju svi učesnici. Sve čisto i jasno, sve na stolu, sve karte otvorene i nikom ništa. Šuti se i prelazi preko toga kao pored turskog groblja, kako se to nekada govorilo. Ipak je svijet pun gada, kako to reče junak poznate Andrićeve pripovijetke, kojeg nadomak varoši sustiže i umlati svjetina kojoj suda ni zakona nema.

Svasta

19.06.2019 19:36

Na sta je spala vodeca svjetska sila da stidno , kao iz nekog straha da ne bi koga ùvrijedili , ili se to radi reda radi , da izdaje saopstenja preko drustvene mreze . Nisu tu cista posla , zalazete se za zastitu ljudskih prava , za borbu protiv korupcije i kriminala , a vama pred nosem rezim gazi narod , kriminal i korupcija cvjeta , a vi toboze izdajete neka nazovi saopstenja , cudno i smijesno .

Gojko

19.06.2019 19:38

HAHA DA INSTITUCIJE ISTRAŽE KORUPCIJU A INSTITUCIJE KOMPLET U NAJVEĆOJ KORUPCIJI.

Tamo neki...

19.06.2019 19:48

Koje institucije? Smjenjujte to sve, silom ako treba, dosta je više!

Goran

19.06.2019 22:10

Korumpirane Institucije da istraže korupciju!!?

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.