Vlast BiH: Spušta li Dodik loptu?

Dodik je izjavio da je spreman implementirati sve napisano u dokumentu u kojem su ranije on kao lider Saveza nezavisnih socijeldmeokrata (SNSD), te predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović raspodijelili pozicije u Savjeta ministara.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Govoreći o evropskom putu BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da su sve akcije sada usmjerene na njegovo zaustavljanje, napominjući da su iz Evropske komisije naglasili potrebu prije svega formiranja izvršne vlasti, dodajući da to nije problem ukoliko nema uslovljavanja.

Dodik je rekao da je zbog ovakve situacije građani trpe, a BiH gubi međunarodni integritet, zbog čega bi bilo bolje, kaže Dodik, da je još u decembru formiran novi saziv Savjet minista BiH.

– Nije dobro što nemamo vlast. Dolaze važni događaji kakav je samit lidera kada će doći oko 14 predsjednika država u BiH u okviru inicijative saradnje u jugoistočnoj Evropi – podvukao je Dodik.

Kako je zaključio u izjavi za medije, spreman je implementirati sve napisano u dokumentu u kojem su ranije on kao lider Saveza nezavisnih socijeldmeokrata (SNSD), te predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović raspodijelili pozicije u Savjeta ministara.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražiće sveobuhvatan dokument koji će sadržavati mjere vezane za migrantsku krizu jer to danas nismo dobili od Savjeta ministara BiH, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnje sjednice.

On smatra da bi BiH mogla inicirati skup na kojem bi s predstavnicima nadležnih tijela Crne Gore i Srbije mogli dogovoriti mjere za sprečavanje ulaska ilegalnih migranata u BiH, odnosno dogovoriti mjere prije svega zbog trgovine i naplaćivanja za prelazak tih ljudi preko granice što se smatra jednim od osnovnih problema.

– To bi bila efikasnija mjera nego bilo kakvo angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Svi znaju gdje migranti prolaze, ali nema akcije u tom smislu stoga su nam potrebne efektivne mjere. Očekujemo od Savjet ministara da će predložiti takve mjere. Zato ništa još u vezi s tim nismo zaključili – dodao je Dodik.

(Agencije)

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

Realnost

19.06.2019 20:57

Federalci samo sutili i cekali...dode maca na vratanca

car

19.06.2019 21:20

Dodo je car. U državi kao da samo on postoji od političara, jednostavno sve je zasjenio. Sastao se sa papom, Orbanom, Putinom, Erdoganom, vođstvom EU, Kolindom, Lajčakom, Vučićem ... Ostali samo prate i laju na njega kroz medijska saopštenja

........kazu da se pas lutalica najvise nagleda...na kraju ga svi sutnu nogom....

guz

19.06.2019 23:07

naravno. On je predsjedavajuvi BiH i svoju zemlju treba da predstavlja. Lihepo je i sto se brine da se sto prije formira vlast, da BiH moze krenuti naprijed.

Re

19.06.2019 23:20

Milorade, budi principijelan bar par dana! Prije dva dana šepuriš se kao paun i govoriš "nema granice između Srba", kada ono jučer zoveš EU graničnu policiju Frontex da čuva granice BiH, tražiš koordinaciju svih "policijskih" agencija u BiH, etc.!

075

20.06.2019 09:21

Neka ga kod vas u vasem entitetu i nek se za vas zalaze nama njegovo zalaganje netreba. Odkako se on zalaze za vas sve firme propadose.

za CARA

20.06.2019 12:49

dupla s limunom

19.06.2019 21:33

Koji je ovo prevrtaner i muljator pa to je nevjerovatno, iz mase nekakve priče recimo izdvajam Dodigovu zabrinutost za pad ugleda BiH u Evropi i svijetu, pa ti si Baja ko do jučer uopšte negirao BiH kao državu a danas si zabrinut za njen ugled, ovakva politika ne postoji nigdje, kažu svi smo isti, nismo, Baja je ubjedljivo poseban slučaj.

Ako pratiš njegove izjave on Dejtonsku BiH ,nije nikada negirao,samo se zalaže da se po dejtonu i ustavu BiH sve radi a ne po volji nekakvih pristrastnih stranaca,

D

20.06.2019 09:16

Cccc

19.06.2019 22:20

Neznam šta je ovdje Dodik rekao novo u odnosu što ponavlja od završetka izbora.

borac

20.06.2019 06:12

Licnost koja sve obecava i porice ne zasluzuje predsjednika manje mjesne zajednice.

Direkt

20.06.2019 16:00

Prigrmilo mu za apsolutnu vlast. Zao mi Bakira i Komsica. Valja izdrzati Dodika naredne 3 godine. Ustvari, nije mi ih nimalo zao. Dabogda sto prije formirali vlast. Da se narod bjezanijom u sto vecem broju spasi od 3 godine apsolutnog uzasa koji slijedi.

Agata

20.06.2019 16:59

Ma za koju Dejt. BiH se zalaze... Mulja samo. Dejton kaze da je Ustavni sud svetinja a on ga ne pistuje. Da je reda... Eh al bice aBd

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.