Navala turista, donijela stjenice

U paketu s procvatom apartmanskog smještaja i nezapamćenih gužvi, navala turista Dalmaciji je donijela i stjenice.

  • Vijesti
  • Region


Male krvopije zadaju muke i građanima i gostima. Gosti se vrte u krevetu i ne mogu spavati od napasnih insekata, a građani se čude jer ko je to vidio da u 21. vijeku imaju “‘podstanare” koje se prvenstveno povezuju sa zaušnjacima u nekom selu nego sa lijepo uređenim apartmanima uz more.

– Stjenica ima sve više i više, za to je kriv razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško iskorijeniti. Ljudi nas već zovu, najviše vlasnici manjih apartmana i hostela – kazao je Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom “Cianu”, te dodaje da su ove godine stjenicama, kao i drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.

Robert Zidar je kazao da stjenica vjerovatno ima u luksuznim hotelima, ali njihovo je osoblje dobro obučeno kako bi odmah uočilo problem, jer kod pojave stjenica vrlo je važno hitno reagovati.

Ovaj problem ne smije se zanemariti, ističe Zidar, jer jednom kad se razmnože jako ih se teško riješiti jer ih je teško vidjeti. 

Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 časa ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom.

Znak da ste sa njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.

Nakon što se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3 sedmice. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: hrane se jednom sedmično, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima.

Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potiče od hemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije.

(Avaz)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Budala kao i ti

20.06.2019 00:11

Samo u P.c ,tamo nema nikoga,ni turista,ni stjenica.Stabilna,i bez stjenica

Да али ове наше крвопије су огромне у упоредби са овим мајушним. Исто тако пију крв и бјесомучно се размножавају.

RASPUCHIN

20.06.2019 07:48

To je biološki rat, ubace se paraziti/bacili... a zatim zapad/ameri šalju lijekove na tržište balkana.

divljak

20.06.2019 09:18

naodu u RS su opasniji domaći mafijaši, državni pljačkaši od: bolesti, zaraza, poplava, požara, zemljodrma... jer su sve opustošili. Ali zapad ne šalje zaštitu protivu te zaraze, pa je jedina zaštita prirodna-pobuna duga i uporna.

građanin rs

20.06.2019 09:22

stjenice su korisne, čiste krv, ako nije zaražena.

dr

20.06.2019 09:48

Haha

20.06.2019 07:00

Treba cistit prat nece one u cistom dušeci stari ko zna koliko daje samo pare u dzep a nista novo uzet

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.