Lajčak: Situacija u BiH je kritična

Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE i ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši Visoki predstavnik u BiH, istakao je da je situacija u BiH  ozbiljna i podsjeća na krizu iz 2010. godine.  

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


– Upozoravao sam u više navrata i na mnogim međunarodnim forumima da je potrebno više i suosjećajnije posvetiti se zemlji. Kao neko ko poznaje BiH i kao uvjereni pristaša EU, apelovao sam na potrebu da se integracija EU vrati u fokus pažnje. Glavni instrument u tom pogledu bilo je Mišljenje Evropske komisije. Očigledno se to nije dogodilo i čini se da je Mišljenje EK još više podijelilo narode i političare u zemlji. Nemam tendenciju biti pesimista, želim vjerovati da ćemo otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslati jasan signal da znamo cijeniti one koji to zaslužuju.  U slučaju BiH takođe se mora vidjeti da je za dobivanje statusa kandidata potrebno minimalno pokazati volju i sposobnost da ispuni 14 preporuka i zaključaka EK. Ipak, neću biti daleko ako kažem da izostanak partnera u BiH, novog Vijeća i funkcionalnog parlamenta ne pomaže onima koji još uvijek smatraju politiku proširenja najjačim i najuspješnijim instrumentom stabilizacije i transformacije Unije – naveo je Lajčak za Klix.

On je istakao da polemika o tome da li je MAP aktiviran ili ne odvlači pažnju od same suštine pitanja, a to je odredba pravnog okvira za saradnju BiH. 

– Savez je zainteresovan da stepen saradnje barem približi nivou praktične saradnje sa susjedima BiH koji nisu njegovi članovi, posebno sa Srbijom. Tome služi Godišnji plan (ANP) koji priprema i iznosi sama BiH. U decembru 2018. godine ponudili smo zemlji mogućnost da ga preda kada za to bude spremna. Procesi u vezi s prvim ANP-om takođe su važni u smislu primanja sljedećih. Oni mogu proces učiniti mnogo lakšim ili obrnuto – rekao je on.

Lajčak kaže da je svjestan koliko je Valentin Incko danas u BiH izložen pritisku.

– Valentin Inzko me zamijenio na toj odgovornoj funkciji prije 10 godina. Stoga znam koliko često je i kolikom pritisku izložen. Takođe znam da sam koristio Bonska ovlaštenja, a koristio ih je i on onoliko i u onim prilikama koliko je to bilo potrebno i prikladno. Međutim, Bonska ovlaštenja ne mogu pomoći zemlji da ispuni svoje integracione ambicije. Taj put mora proći zemlja sama i potvrditi njenju kompatibilnost s Unijom, a posebno njenim mehanizmima donošenja odluka. Ključna i čarobna riječ je konsenzus. Trebate ga danas u domaćoj i spoljnoj politici. Ni Bonska ovlaštenja ne mogu prisiliti zemlju na kulturu konsenzusa – rekao je on.

(Klix)

KOMENTARI24
POŠALJITE PORUKU

Е

20.06.2019 16:45

На кризу из 2010 год. Онда ништа ја се те године и не сјећам.

IMAMO TRI POLITIČKA IDIOTA KOJI SE PRIVATNO ODLIČNO SLAŽU I LIČNO BOGATE, A JAVNO KREIRAJU NEKAKVE SUKOBE OKO RATNIH IGARA KOJIMA ONI IZLUĐUJU SVAKI SVOJ NAROD... A NJIHOVI NARODI IH "PROVALILI" I ODLUČILI DA POBJEGNE IZ NJIHOVE VUKOJEBINE KOJA ODGOVORA SAMO NJIMA TROJICI I NEKIM NJIHOVIM POLTRONIMA, KAO I NEKIM U BEOGRADU I ZAGREBU... HA, HA, HA, A I LAJČAK JE KAŽU VRLO BOGAT NAPUSTIO BIH...

TORRO

20.06.2019 17:21

ovim visokom lopovoma odgovara stanje u bih rovito i nesređeno, kao i političarima koji su opljačkali narod i stekli stotine miliona, jer da se stanje počne uređivati, svi bi polagali račune, tj, bilo bi apsa. Ovako što duže rasteći, da se lopovluci zaborave, zastare, skrene sa bitnoga...

toplo-hladno

20.06.2019 18:43

Vrlo je moguće da je Lajčak i danas dan na Bajinoj sisi.

re

20.06.2019 19:13

Krajnje je vrijeme da BIH upravlja strani predstavnik i da uvede red, a nakon toga izbori i sve će biti super, od plata pa nadalje.Drugačije se ne može riješiti situacija i sa vlasti otjerati ovi koji ovaj narod ovdje drži kao ovce u toru.

Milun

21.06.2019 13:12

DRAGAN MODRICA

20.06.2019 16:49

Moraju narodi da se promijene iz temelja, da izaberu ljude iz svoga korpusa koji će praviti sistem a ne kult ličnosti i sijeti klicu zla.

Narodi iseljavaju, u gorem omjeru od ovih migranata. Kasno je mora doci do raspada sistema. Ovaj Dayton mora da umre i nema nikakve sanse da potraje duze od tri godine. 100%

Gvint

20.06.2019 17:52

A zašto na taj način gledaš stvari, mene ti "korpusi" ne zanimaju, ja sam za političara koji će biti prije svega čovjek i koji će brinuti o svim ljudima, podjela na nekakve "korpuse i torove", šta ja imam od toga.? Čekati da se sva tri naroda promijene u isto vrijeme iz korijena je potpuno nerealno.

re

20.06.2019 19:12

M. Gorki

20.06.2019 16:59

Konsenzus jeste ključna i čarobna riječ za BiH, ali šta vrijedi kad se lideri vodećih stranaka, naročito SDA i SNSD ne mogu složiti niti oko manje važnih pitanja, a pogotovo o nečem značajnijem, npr. o formiranju Savjeta ministara, MAP-u...Neko mora da popusti ili da "popuši" sankcije. Drugačije ne ide, pa ne ide.Jedino građani idu, da ne kažem bježe u inostranstvo trbuhom za kruhom.

Jaffa

20.06.2019 17:00

Zabijte se svi Vi koji samo perete pare po Balkanu!!!

Tako je ..dosta nam je vise bjelosvjetkih hohstaplera i njihovih savjeta, a o zabrinutosti da ne govorim

Re

20.06.2019 17:20

pare na Balkanu peru samo budale. Pametni to rade preko off shore kompanija.

Re Jaffa

20.06.2019 17:31

Tako je dosta nam je savjeta b-kih hostaplera. Vidi kako smo sposobni i kako se ovdje zivi. Pocrkasmo od gladi. Sto visi to otpada... potpuni raspad. A oni da nama savjetuju nesto, more mi da jedomo korjene i govna i bas nam je lepo. Mrs.

x

20.06.2019 17:54

Zare

20.06.2019 17:01

Gospodine Lajcak , ovom narodu ne trebaju nikakve filozofije , prosto jasno od tebe i institucije koju predstavljas se ocekuje da pomognes , jer je narod , od strane rezima izlozen torturi , koja se ne pamti , narodu je zabranjeno da seta ulicom , sva ljudska prava pogazena , a ti filozofiras . Pricaj malo o pravosudju , o korupciji i kriminalu , o unistavanju svega i svacega , cega se rezim dokopa .

lajcak

20.06.2019 17:08

izrazi zabrinutost

Kvasac

20.06.2019 17:55

Ovog placamo iz onog usranog fonda za lobiranje. Bolje da smo kakvu ulicu popravili, i kome marku vise za penziju dali.

Tamo neki...

20.06.2019 18:10

Ne laprdaj Lajčak, ti i Incko isti par opanaka... Da vas nema, niko ne bi ni skontao!

BOBA

20.06.2019 18:30

BITNO JE DA SE ONI SA OVIM NARODOM IGRAJU.DA IM PRKOSE.NA TAJ NAČIN ŠTO IMAJU SVE ZAGARANTOVANO TE IH NIJE BRIGA ZA ČOVJEKA.ZA NJIH JE ČOVIJEK PREDMET A NE ŽIVO BIĆE KOJEG UBIJAJU SVAKIM DANOM SA RAZNORAZNIM KONSTATACIJAMA,TRAČEVIMA. LAGANJEM.TROVANJEM, MEŠETARENJEM I DA NE NABRAJAM VELIKI POZDRAV ZA VAS.UŽIVAJTE.

BIH...

20.06.2019 19:21

TI SI NECIJI PLACENIK I ZA TU STRANU RADIS PROTIV DRZAVE .NISTA TI NISI UCINIO KA BOLJEM TVOJ BORAVAK U BIH JE BIO ODLICAN JER SI PARA ZARADIO KISA BOZIJA I DOSAO SI SADA DA TI SVOJE MISLJENJE DAJES I DA NARODU DAJES STRAH KAKO TO BIH STOJI.TI SI NEPOZELJAN U BIH,JER NISTA NISI DOBRA ZA NJU.

Boki

20.06.2019 19:50

Pogledajte cijelu konferenciju za štampu,a ne ova sranja izvučena iz konteksta pa komentarišite.Nema uslovljavanja,nema MAP-a,tačka.

Istina

20.06.2019 20:37

Samo vi nemojte brinuti o nama. teško nama sa vama. Svi bijelosvjetski dušebrižnici rasturili ste Jugoslaviju na komade, uništili, postavili svoje zakone. Šta sad hoćete, sve je vaše djelo. Pravite red u svojoj zemlji, od naše muke živite a mi izdišemo, gušimo se.

Pravda

20.06.2019 20:51

Samo punite đžepove na muci naroda. Nikakvo dobro nam niste donijeli.

Jebo te

20.06.2019 22:21

Incko ako nemoze da reaguje neka ide. A ne da stiti vlast od sirotinje sto je trenutno slucaj.Evropa je u potpunosti zakazala sa naseg gledista ali oni imaju potpuno druge ciljeve koji vjerovatno se uspjesno sprovode a jedan od njih odliv najboljeg djela stanovnistva.

svasta

21.06.2019 12:38

Svi nam drugi krivi samo mi nismo nisu stranci nas krali vec nasi lopovi

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.