Goran Sarić traži odštetu od BiH

- Bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Srebrenici, tužio je BiH radi naknade nematerijalne štete zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu bude isplaćeno 30. 000 КM.  

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Pravobranilaštvo BiH smatra da je zahtjev neosnovan.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je krajem prošle godine prvostepenu odluku tog suda kojom je Sarić oslobađen optužbe za ratni zločin u Srebrenici u julu 1995. godine, odnsno da je izdao uputstva i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Na ročištu na kojem je raspravljano o tužbenom zahtjevu rečeno je da je Sarić pod mjerama zabrane proveo više od četiri i po godine, te da je određeni period bio u kućnom pritvoru, prenosi Birn.

Oleg Grubač, vještak medicinske struke, izjavio je da su mjere zabrane, pogotovo kućni pritvor, uticale na Sarićevo psihičko stanje u vidu poremećaja prilagođavanja i blage depresije, kao i da je na intenzitet stresa uticala dužina krivičnog postupka.

Sarićev zastupnik Zagorka Stupar navela je da on odustaje od dijela tužbe koji se odnosi na naknadu materijalne štete i postavila zahtjev da mu bude isplaćen iznos od 30.000 КM sa zateznom kamatom, kao i da mu BiH nadoknadi troškove postupka.

"Ovaj iznos se traži na ime naknade nematerijalne štete i pretrpljene duševne boli nastale zbog povrede prava na slobodu", naglasila je Stupareva.

Među materijalnim dokazima koje je ona predočila u sudnici, osim nalaza i mišljenja vještaka, nalaze se prvostepena i pravosnažna presuda kojom je Sarić oslobođen, te rješenja Suda BiH o određivanju i produženju mjera zabrane.

Ranije je u tužbenom zahtjevu Sarić tražio da mu bude isplaćeno 43.000 КM, a u sudnici je pojašnjeno da je odustao od dijela koji se tiče materijalne štete, odnosno troškova nastalih usljed putovanja iz Bijeljine u Sarajevo i nazad, zbog čega su njegovi zastupnici odustali i od nalaza vještaka ekonomske struke.

Nađa Hozić, pomoćnik pravobranioca BiH, rekla je da nema utemeljenja za odgovornost BiH zbog vođenja krivičnog postupka i mjera zabrane pošto to nisu pravni osnovi za naknadu štete, te je prigovorila na nalaz i mišljenje vještaka Grubača.

"Vještak je utvrdio posljedice koje su eventualno nastale zbog vođenja krivičnog postupka, ali nije procijenio strah, niti se izjasnio o njemu, niti fizičke i duševne boli, kao ni umanjenje životne sposobnosti. Gotovo da nisu sprovedeni nikakvi dokazi koji se odnose na povredu ugleda časti i ličnosti", rekla je Hozićeva i zatražila da zahtjev bude odbijen kao neosnovan.

Prije ove presude, Sarića je u novembru 2014. Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo optužbi za zločine počinjene 1992. u sarajevskom naselju Nahorevo, odnosno da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Odluku po Sarićevom tužbenom zahtjevu Sud će donijeti naknadno.

(Srna)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

VeliborZvornik

10.07.2019 17:51

Naravno...

Istina

10.07.2019 18:08

Bravo Sara komandante..Srbin ..patriota i veliki čovjek...

Doci ce vrijeme da će svi Srbi koji su se borili protiv terorista biti nagrađivani kakvo je vrijeme došli i kako su se teroristi počeli po svihetu ponašati.

Re

10.07.2019 18:49

pravda

10.07.2019 18:11

tako i treba damu plate za sve stoje pretrpijo i dusevnu bol i ljagu kojusu bacili na njega i njegovu porodicu

kako si?

Re Pravda

10.07.2019 20:04

guz

10.07.2019 18:18

Dobro rece Dodik....sud i tuzilastvo su nula,narocito tuzilastvo

Naravno

10.07.2019 18:37

I trebao je jos traziti , ima ova ,nakarada od drzave, para za isplatu i za mnogo bezezlenije stvari.

hercegovac

11.07.2019 08:14

Generale ti si veliki čovjek što znaju svi od Hercegovine do Semberije.Pokušali su sve da te osude i proglase krivim za šta nisu birali sredstva.Šteta koju su ti napravili nema cjenu.Ti si dokaz da je pravda dostižna,istina za mnoge na žalost još uvijek nije.Zadovoljstvo je poznavati takvog čovjeka, a druženja se ne zaboravljaju.

Достижна је,,,али колико кошта живота,,,живаца и слушања лажи и оптужби,,,за то не постоје паре које могу да надокнаде све ово,,, жив био Горанеееееее .!!

Рада Совиљ

12.07.2019 16:29

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.