Stečaj rješenje za Žitopromet

Posle niza pregovora, zastupnika radnika bijeljinskog “Žitoprometa”, Advokatske kancelarije "Stevanović" i vlasnika ovog preduzeća Slobodana Pavlovića oko ispunjavanja uslova radnika kako bi ponovo bila pokrenuta proizvodnja nije došlo do zajedničkog rješenja. Epilog skoro jednogodišnjeg zastoja je stečaj, rečeno je na današnjem radnom sastanku održanom u ovom preduzeću.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Nakon skoro godinu dana različitih pregovora, konsultacija 120 radnika “Žitoprometa” koje zastupa advokatska kancelarija “Stevanović” , podnijelo je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Prema riječima zastupnika ovih radnika Miloša Stevanovića on se sastao sa većinskim vlasnikom Slobodanom Pavlovićem koji ipak nije imao dobru volju da ispuni radničke uslove.

- Nismo mogli da pristanemo na neke uslove koje je gospodin Pavlović imao. Mi poštujemo njegovu volju i njegovo pravo. Mi ćemo danas uplatiti troškove predstečajnog postupka, što znači da će sud, nadamo se kroz nekoliko dana poslati stečajnog upravnika, da popiše imovinu. Nama je jako žao zbog ovoga. Cilj radnika i povjerilaca koje zastupa moja kompanija je da se ovo preduzeće revitalizuje, da počne da radi i da se vrate u svoje redovne tokove. i u stečajnom postupku to je kao što I sami znate moguće, I mi se nadamo da će se to i nastaviti - rekao je  Stevanović.“Mi smo tražili da se od novca koje je deponovao na račun izraelski investitor, što smo provjerili da postoji, isplate porezi I doprinosi , to je oko 500 i nešto hiljada maraka I barem dvije plate radnika, oni nisu pristali na to.”, dodaje Stevanović.

Nerazumljivo ostaje i to, kaže Stevanović, što većisnki vlasnik nije prihvatio neke ozbiljne ponude zainteresovanih investitora.

Radnici su ogorčeni, smatraju da je strašno što firma koja može da radi, ide u stečaj.

“Mi smo evo jutros donijeli odluku, da uplatimo taj novac. Nešto ćemo pokušati mi preko sindikata, a ako ne budemo mogli, kancelarija “Stevanović” će dati novac, kako bi se mogao pokrenuti stečajni postupak”, rekao je Dušan Tomić, predsjendik sindikata “Žitoprometa” Bijeljina

Sindikat kao  radnici posebno ističu da “Žitopromet” predstavlja strateški važnu komopaniju za Semberiju i cijelu RS, te da su ubijeđeni da će stečajni postupak dovesti do željenih rezultata I vraćanja firme u pogon.

Imovina bijeljinskog “Žitoprometa” procjenjena ja na oko 17 miliona dok prispjele obaveze iznose  5,5 miliona KM.BN TV

KOMENTARI26
POŠALJITE PORUKU

goc

16.07.2019 14:48

sve po istom šablonu

isti šablon je već par godina. za sve se pitali i pitaju...Ružica, ..Blago, Milovan, Drago, Bogdan...propade banka,žitopromet,akva park,vanekov mlin...jedino porastoše uši pavloviću...jer je namagarčen

re

16.07.2019 21:08

Sad ce Neskovic da vas kupi! Jos mu samo privatni pop i pekara treba i zaokruzio je pricu, sembeto!

Romanija

17.07.2019 10:11

Dodikovac

16.07.2019 15:17

Ode zito ispod tezge.

otišlo je žito kad Milovan dovede Bogdana.kad je bio direktor Mijatović bilo je i žita i plata

re

16.07.2019 21:11

Mijatovic je otisao jer je zelio da za sebe uzme firmu od Pavlovica.

re za re

16.07.2019 21:49

Bilo je i za MIjatovica i za Bogdana i zita i plata i radilo se. A onda su dosli neki drugi i sve je otislo u...

Odgovor

16.07.2019 21:51

Za Pavlovićeve dugogodišnje poltrone je svaki sposoban direktor bio opasan, jer bi Pavlović prepoznao rezultat a oni bi vjerovatno brzo ostali bez fotelja. Poltroni su zaboravili da su nesposobni i da će i oni na ulicu kad unište sve Pavlovićevo.

re za ovog trećeg

16.07.2019 23:15

Mijatovic i jeste bio sposoban ali i pohlepan. Da ne mislis na Tomica da je sposoban? Sta god je taj vodio - to je zatvoreno

Ovaj treci

17.07.2019 09:34

Mozete pricati sta god hocete ali dok je Mijatovic bio na celu Zitoprometa sve je islo kao u dobra stara vremena! Kamioni Zitoprometa su krstarili citavom BiH i nisu mogli proizvesti koliko je covjek prodavao raznim kupcima, otvarao prodajna mjesta, ucestvovao na sajmovima ..... Onaj ko je radio u Zitoprometu zna da je tako a odkad je Mirkovic informaticar preuzeo kola krecu niz brdo! Sve govori cinjenica da je Mijatovic direktor drugog privrednog subjekta a Mirkovic se krije po Intergaju i dam kafu pije

Re re

17.07.2019 11:50

Pa Bogdan radi u nekoj firmi u Intergaju i uopste se ne krije. Cesto ga vidim da seta po gradu i ne krije se. A Mijatovic je bio dobar direktor i za radnike kao i Bogdan. Radilo se za vrijeme vecine direktora ali firma nije poslovala dobro zadnjih 7-8 godina a obojica su u to vrijeme bili direkrori.

Firma

17.07.2019 14:41

Drago Savić iz kompanije odlučuje o svemu. Kakav Bogdan i Mijatović. On ih je i doveo i nagovorio Pavlovića da ih poslije otpusti. Pavlović ga slijepo sluša.

Mali Dodikovac

17.07.2019 17:03

Koji Drago, taj mali nebi sačuvo dvije koze. Sve to matori radi. I zabavlja se uzput.

Re M.D.

17.07.2019 19:12

Kako precjenjujete Slobodana Pavlovića. Niti se zabavlja niti on išta odlučuje. Pa svi u Semberiji znaju da su ga upropastili najbliži direktori kojima je sve dao. Da ih ne nabrajam..crvene se oni bar malo kad pročitaju ove komentare. Ima ih koji se uopšte ne viđaju u gradu. Pavlović je starac koji je maštao da ovdje ostane nešto iza njega.

Re re re

17.07.2019 20:46

Pa da, nije kriv gazda, sto je okupio oko sebe lopove, koji ga kradu, a koje ne smjenjuje. :))) Ko je u tom slucaju kriv, ako nije gazda? Njegova je imovina, pa sam tim njegova je i krivica sto se okruzio takvim ljudima, a i sam je takav, cim takve ljude tolerise oko sebe, da mu rade o glavi i ne samo njemu, sto je najgore u ovoj prici.

Direkt

18.07.2019 20:44

Vjetar

16.07.2019 15:21

Veoma neuvjerljivi ekonomski pokazatelji.Imovina je sva pod hipotekom i mjerama obezbjedjenja.Pavlovic je nemocan da bilo sta rijesi.Godine cine svoje.Njegovi pogledi na stanje su totalno pogresni i povrsni.Nakon stecaja Zitopromet nece postojati. Nema te matematike kojom se zanosi advokat .Stecaj ce trajati kao i u Secerani.Ko zna sta je sve do sada tamo ocerupano i izvezeno.To je sve zid i beton. Katastrofa....

Sve masine su unutra. 95% od toga funkcionalno. Ima i opreme novijeg datuma. Ovdje je nesto drugo u pitanju. Na ovo je neko "bacio oko" za male pare da uzme.

Re Vjetar

16.07.2019 18:44

Stevanovic rece da se u stecaju moze uzeti da radi firma - znaci vec dogovoreno sve. Dodje stecajni upravnik i da nekome cijelu firmu "pod zakup" dok taj ne izvuce sve sto ima u firmi. Onda ce ostati zidovi

Citaj izmedju redova

16.07.2019 20:36

ADVOKAT STEVANOVIĆ NE RADI ZA RADNIKE..PLAĆAJU GA PAVLOVIĆEVI BIVŠI DIREKTORI DA LAFINA RADNIKE. DIREKTORI SE BOJE KRIVIČNIH PRIJAVA O KOJIMA PAVLOVIĆ PRIČA. OGROMNI GUBITCI SU NAPRAVLJENI JER JE PAVLOVIĆ VJEROVO POLTRONIMA...A PO NJIHOVOM NAKOVORU JE OTJERAO DIREKTORA MIJATOVIĆA

PREVARA

16.07.2019 21:01

Zadnji komentar je pravi. Nek sindikat predloži advokatu da tuži direktore i upravu preduzeća kao što radi sindikat željeznica. Vidiće kako će ih advokat razdužiti. Baca im prašinu u oči.

Komentar

17.07.2019 17:09

Aco

16.07.2019 15:34

Sablon Bobar Banke ,stecaj pa raspad sistema.

NESTO

16.07.2019 15:58

TU SE DEBELO MULJA.STEVANOVICA MICKO UZEO ZA MENADZERA..IZMISLJENO MJESTO ZA NJEGOVU PROMOCIJU..AKO OVI ADVOKAI ISTA URADE ZA RADNIKE A KAMOLI SPASITI FIRMU BICE TO CUDO BOZIJE...PROPALI STE JOS CE TE MU SA KAMATOM VRATITI TE PARE KOJE VAM DA ZA POKRETANJE STECAJA..TU SE NESTO MUTI..STA..VIDJECE KO OSTANE OVDJE.

Budala kao i ti

17.07.2019 01:29

U svijetu nema ovakve vjetrometine i kriminala.Privreda?Industrija?Misaoni pojmovi.

Cuj ovo

17.07.2019 08:34

Ne pristaje Pavlović da se uplate porezi i doprinosi i bar dvije plate radnicima. ????????? A para ima. ????? Ovo nije moguće ni u Africi. Dodikova tvorevina kriminala i korupcije ne poznaje tu stvar, nije im u agendi, ne može to tako. Samo u džep i ništa radnicima, to je sistem vladanja i to se postuje. Cuti tuzilastvo cuti policija, niko nesmije reagovati jer svi su kupljeni da ništa ne rade. Dokle li će ovo ovako?

Ovo je vec bilo jednom u istoj firmi. Zabranjeno od strane Pavlovica da se isplati plata. Pavlovic je tada pred radnicima rekao da je on zabranio direktoru da isplati plate. Ali tada je direktor isplatio platu bez obzira na sve.

Bilo jednom

17.07.2019 09:38

Direkt

17.07.2019 22:55

Kontaktirajte Iliju Studena! On je vlasnik Zitoprometa u Brckom i Secerane u Brckom! Mogao bi da rijesi oba problema u Bijeljini! Samo u Seceranu je svojevremeno ulozio 80 miliona KM. Nedavno je kupio i rafineriju jestivog ulja u Srbiji. Sad je trenutno (ponovo) "u akciji". Balkanski gospodar poljoprivrede vam je pred nosom!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.