U UKC RS nema citostatika

U Univetzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ponovo nedostaje pojedinih citistatika. Purinetol je lijek kojeg nema. Koriste ga pacijenti oboljeli od akutne leukemije.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Nikola Kurija mora da koristi Purinertol kao hemoterapisjku seansu zbog tumora. Na nalazu mu je napisano da lijeka u bolničkoj apoteci nema i da je potrebno da se roditelji snađu i sami kupe. Međutim, purinetol je lijek kojeg nema u Srpskoj. Roditelji oboljelog dječaka uspjeli su da se snađu, ali privremeno. 

''Snašla sam se jer sam stavila stus na facebook da mi ljudi pomognu. Javio se jedan čovjek iz Slovenije koji će mi danas poslati jednu kutiju, a drugu kutiju mi je poklonio drugi čovjek koji je koristio isti lijek, ali mu više ne treba, pa mi je pokloni'' - kaže Božana Kurija, majka oboljelog dječaka.

Jedna kutija purinetola u zemljama regiona košta i do 300 maraka. U Univezitetsko klliničkom centru kažu da je tačno da nedostaje pojedinih citostatika, ali da liječenje pacijenata nije ugroženo. Problem nestašice pojedinih lijekova prijavljuju Fondu zdravstvenog osiguranja koji i obezbjeđuje lijekove i zbog toga je poručuju da je Fond adresa za sva naša pitanja. 

Iz Fonda odgovaraju da je proizvođač ovog lijeka ukinuo registraciju i u poslednjih nekoliko mjeseci nije dostupan na tržištu BiH.

''Važno je i napomenuti da se na posljednja tri tendera niko nije javio na tender za ovaj lijek. Ukoliko pacijenti sami kupe lijek, Fond će im refundirati troškove'' - odgovorili su iz FZO RS. 

Sa problemom je upoznat i resorni ministar. Alen Šeranić je poručio da će lijek biti nabavljen. 

''Riječ je o lijeku koji nije registrovan i koji se uvozi interventnim uvozom, gdje se zdravstvena ustanova obraća Ministarstvu za uvoz takvog lijeka. Mi ekspresno odobravamo nabavku. Potrebno je podnijeti zahtjev '', kaže ministar Alen Šeranić.

Proceduralno, potrebno je da bude podnesen zahtjev za šta je zadužen UKC. Roditelji obooljelog dječaka, ali i svi oni koji koriste lijek kojeg trenutno u RS nema, nadaju se da će nadležni brzo reagovati, jer je svaki dan od životne važnosti. BN TV

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Igor

19.07.2019 20:44

Vazno je da se ide na uputnicu. To sto nema ko da vas lijeci i to sto nema lijekova, nema veze. Samo cutite i trpite.

O bože šta će im citostatici.!?

Spasojka

19.07.2019 20:52

Ko da stigne sve,Dzajic juce branio hrvatske nacionalne interese,kad da nabavi,razumite ga narode.Stoko politicka,nema lijekova jel,a tamo se u prsa udarate u rad i red.

Ko

19.07.2019 23:13

Bas me briga za bolesne, lijekove. Ja se spremam za proslavu Oluje. To je nacionalni praznik i sreca nas srba.

srbin pravoslavni

20.07.2019 13:40

PROINTER

19.07.2019 20:52

DA NABAVI CITOSTATIKE.IMA DODIK 6 UNUCADI...

Kum Ranko, Stevandić, privatne podobne klinike...njima treba SVE, narodu šta ostane.

Re

20.07.2019 09:13

Koga briga za lijekove. Najbitnije je da smo pomogli braci hrvatima i odbranili ih od sudova međunarodnih. A ubrzo slijedi i proslava Oluje, pa cemo i to slaviti, jer i mi smo ucesnici.

Ustase pisajte nam po faci

20.07.2019 12:09

Ma

19.07.2019 20:55

Bitno je da u UKC-u ima SNSD-a i malog burle Stevandica.

ZA SINISU PORUKA

19.07.2019 21:54

AJDE AKO MOZES NABAVITI I POSLATI OVAJ LIJEK OVOM DJETETU.ZNAMO DA RAZUMIJES.I TI SE BORIS UZ NAJBOLJE LJEKARE I NAJMOCNIJE LIJEKOVE..AKO NEKO MOZE PROSLEDITI PORUKU I FONDACIJI DJOKOVIC..DA SE SPASAVAJU LJUDSKI ZIVOTI..POSALJITE CITOSTATIKE..POMOZITE..BOG VAM DAO DOBRO

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.