Kazna za plagijat

Devetočlana porota saveznog suda u Los Anđelesu odredila je iznos odštete, dva dana pošto je presudila u korist Markusa Greja i njegova dva koautora, da je pesma Kejti Peri "Dark Horse" plagijat pesme "Joyful Noise" koju je Grej objavio pod umetničkim imenom Flejm.

  • Magazin
  • Zabava


Prilikom određivanja visine odštete porotnici su se rukovodili podatkom da je inkriminisana pesma zaradila 31 milion dolara, što od prodaje singla, albuma i DVD-a sa snimkom koncerta na kome je pesma izvedena.

Pesma Dark Horse je bila treći singl sa albuma Kejti Peri iz 2013. godine. Numera je četiri nedelje bila na vruhu Bilbordove liste hitova početkom 2014. godine, i za nju je pevačica dobila nominaciju za nagradu Gremi.

Kejti Peri i njeni saradnici, uključujući i producenta Doktora Luka, tokom suđenja su tvrdili da niko od njih nikada nije čuo tu pesmu, niti je čuo za Markusa Greja pre tužbe. Tvrdili su i da navedeni delovi pesme predstavljaju vrstu jednostavnih muzičkih elemenata koji, ako bi potpali pod autorska prava, mogu da naškode muzici i autorima.

Grejevi advokati su, međutim, jedino morali da dokažu da je Joyful Noise bila emitovana i da su Peri i njeni saradnici mogli da je čuju što preko Jutjuba ili Spotifaja gde je preslušana više miliona puta, ali i na dodeli nagrada Gremi 2009. godine, jer je album na kome se nalazi bio nominovan za ovo prestižno priznanje.

Kejti Peri će morati da plati pola miliona dolara, a ostatak iznosa će da nadoknadi njena izdavačka kuća.

RTS
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.