Republici Srpskoj, a i cijeloj BiH prijeti kolaps

Preduzeće “Elektroprenos BiH” je rak-rana BiH i ono je dugoročno problem, zbog čega Republici Srpskoj i BiH prijeti energetski kolaps, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


– Kada kasnite u investicijama pošto ste u blokadi 19 mjeseci, vi ne ulažete nijednu marku u razvoj, a to znači da je naš elektroenergetski sektor, prije svega prenosna mreža, ugrožen do te mjere da nam prijeti da u 21. vijeku ostanemo bez električne energije – upozorio je Višković.

On je podsjetio da je “Elektroprenos BiH” u blokadi jer se hrvatski i bošnjački političari ne mogu već gotovo dvije godine dogovoriti o mjestu direktora, a za to vrijeme novac te institucije, oko 170 miliona KM, leži na računima banaka, prije svega u Federaciji BiH, i propada, jer se ne ulaže u investicije.

Premijer Srpske kaže da od ovog novca Republici Srpskoj pripada 41 odsto za investicije, što nije malo za ulaganje u elektroenergetski sektor.

– To su investicije koje se neće moći premostiti brzo. Siguran sam da će ovih 19 mjeseci blokade donijeti, nažalost, nepopravljive efekte u narednom periodu. Predsjednik sam i Skupštine `Elektroprenosa BiH`, sagledao sam cijelu sliku, i mislim da je ovo situacija koja nije normalna – naglasio je Višković za “Večernje novosti”.

On je rekao da ima osjećaj da ga javnost ne razumije dobro kada govori o problemu blokade “Elektroprenosa BiH” i negativnim posljedicama koje prijete i Srpskoj i celoj BiH.

– Javnost misli da premijer priča samo o milionima `Elektroprenosa BiH` i da hoće taj novac u budžet Srpske. Ne, to nije tačno! Taj novac niti dolazi u budžet, niti može doći u budžet, niti je planiran za budžet. Ovo je novac za investicije i za jačanje elektroprenosne mreže, kako u Srpskoj, tako i cijeloj BiH – pojašnjava Višković. 

On ističe da Srpska već trpi veliku štetu, jer se sredstva “Elektroprenosa BiH” ne usmjeravaju u obnovu elektromreže i navodi primjere Višegrada i Banjaluke.

– Trenutno u našoj čvornoj stanici u Višegradu imamo problem, jer je jedan generator pregorio prije mjesec dana. To je generator 400/110 koji treba da se nabavi sredstvima `Elektroprenosa BiH`. Ali to sada nije moguće zbog blokade. I sada se sva proizvedena električna energija na Hidrocentrali Višegrad šalje Sarajevu da bi se pretvorila u 110 volti i vratila u Višegrad da bude raspoređena u distributivnu mrežu. Otprilike geografski posmatrano, Višegrad – Sarajevo je 250 kilometara u jednom smjeru – kaže Višković.

Kada je riječ o situaciji u Banjaluci, premijer Srpske kaže da je tu problem nastao oko dvije trafostanice koje snabdijevaju cijeli grad strujom.

– One su stare nekoliko decenija, i ne daj Bože da se desi kvar, jer onda Banjaluka ostaje bez struje. Pred samu blokadu `Elektroprenosa BiH`, u Poslovnoj zoni `Incel` je bio izabran izvođač i investicija od 11 miliona KM da se za Banjaluku gradi treća trafostanica koja bi omogućila gradu da ima uredno snabdijevanje strujom, ali i taj posao je propao zbog blokade – ističe Višković.

On navodi da će dugoročno ovih 19 mjeseci blokade investicija u nekom narednom periodu odraziti se veoma negativno, ne samo na Banjaluku, Republiku Srpsku, nego i na cijelu BiH, i na sve građane koji žive u BiH.

Višković je dodao da je prije nekoliko mjeseci u Mostaru pregorjela trafo-stanica, ali im je pozajmljena rezervna iz Trebinja kako Mostar ne bi bio u mraku, a to se ne bi desilo da sredstva iz “Elektroprenosa BiH” mogu da budu uložena u energetsku mrežu.

“Novosti” podsjećaju da do deblokade “Elektroprenosa BiH” jedino može doći rješavanjem političkih barijera između SDA i HDZ-a BiH.

(Srna)

KOMENTARI70
POŠALJITE PORUKU

Milan

12.08.2019 11:13

Moj premijeru imali smo Rasklopnu opremu koja je pravila ove trafo stanice.SADA NE RADI PA RAZMISLITE MALO KAKO DA SE POKRENE!

Pa to se sistematski unistava, postoji plan i program i za to. Placamo ih,posteno.

Zar ne!?

12.08.2019 12:25

Viškovicu priča nebuloze. Elektroprenisu BiH funkcioniše zasebno i nema veze sa ovim sto priča. Primjera radi Elektroprenisu BiH umrezava svu energiju ne samo u BiH nego i vani tako da je nebitno odakle dolazi energija bitno je koliko si prisutan u proizvodnji. Onaj ko zna o čemu se priča shvatit ce jednostavno da je ovo pokušaj cerupanja novca. Mreža Elektroprenosa funkcionse i održava se sasvim normalno.

Re

12.08.2019 13:01

Pa da. Najlakse je za nefunkcionisanje i gubitak okriviti nesto na nivou BiH tako skrivate svoju nerad i odgovornost. Kad nesto funkcionise sve uradio snsd kad nesto nije u redu to je zbog institucija BiH.

Re

12.08.2019 13:39

Kazes novac elektroprenosa propada na racunu, vjerovatno bi ga trebalo dat vama da ga obrnete par puta i da veci dio zavrsi u vasim dzepovima.

modricanin

12.08.2019 14:46

od kako je Taj prokleti rat zavrsen , samo še bodite za stolice kradete , pobijate se i stari i mladi politicari nagrabili bajna bogastva " narod jebete do onemoglosti : želim da sto pre Taj kolaps dođe !dosta je toga vašega seksa najviše prostitutke nebi izdrzale, ; pozdrav od cistoga ," Bijeljanca" .

Bio Bih Veseo,

12.08.2019 14:52

Re samo mlatis! Elektroprenos je u vlasnistvu vlade federacije i vlade RS tako da premijer ima pravo da trazi sto nama pripada. A to sto su hrvati i muslimani zakuvali ne moze RS da ispasta.

Vgd

12.08.2019 15:53

Elektro prenos BiH pripada DržaviBiH , u EP entiteti nemaju ništa. Dispačer Višković kao po običaju priča bezveze. Postoji zakon o EP-su i sve se radi po zakonu. Ti bi da komanduješ sa entiteta na državu, e pa to neće ići, u BiH a ne ide niti bilo gdje.

RE Vgd

12.08.2019 22:11

To sto ce propasti bih je nebitno, uraditi sve da Republika Srpska funkcionise. Nista ne dogovarati sa bakirom, sve raditi samostalno i istrajno.

Goran

13.08.2019 08:36

Dok Holidej

12.08.2019 11:19

I da dobijete pare vi bi zamjenili koju banderu ostalo bi išlo za auta razne digitalizacije na plate neradnicima koje ste stranački zaposlili u opštinama vam rade dodavači taksi to mu je opis posla sve ste doveli u kolaps, a ne samo elektro prenos, metastaza se već uveliko proširila pripremajte što nemate.

Vlastnistvo vlada; koko je vlada ustvarila Taj kapital; prodaji kradi poklanjaju, pa to smo se mi obicni ljudi odricali ( kao zakon o razvoju ) samo lopovi ,E bogami i vama dokazi gusto, kada vas mi počnemo jahati neznan koliko če te izdrzati,! sto se tiče Dodika , on drzavlan USA nesmes mu Niko Nista ! E da ga je*em neka mu bude: videt cemo.

Reci Te Mi,

12.08.2019 17:14

Direkt

12.08.2019 11:28

Privreda slaba, naroda sve manje, elektroenergetski kapaciteti veliki i sve veci, a prijeti kolaps. Samo kod nas. Fokusirajte se (jos) vise na izvoz struje, kada ste vec otjerali narod, pa vam sad drugi krivi za vasu propalu politiku u kontinuitetu.

Realnost

12.08.2019 11:29

Pa ne mozes vjerovati kako i federaciji nisu potrebne te pare,a oni svoju mrezu razvijaju i bez toga

Drug lažu te debelo Elektroprivreda RS Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ nemaju veze niti sa održavanjem niti sa novcem Elektroprenosa BiH.

Re

12.08.2019 13:07

Svašta

12.08.2019 11:30

Ne laje kera radi sela, već radi sebe, vodi Ti godpodine Viškoviću da u RS-u bude struje, a šta me briga za TZV, Federaciju

Pošto su tebe ubijedili da te nije briga i da je to druga država, sad se zajedno s Viškovićem slikaj dok Federacija ne odobri imenovanje.

re

12.08.2019 12:59

Df

12.08.2019 11:31

PREGORJELA TRAFO STANICA CUJ POJMA KAO DA JE PREGORIO OSIGURAC NIJE TRAFO STANICA BILETERNICA.U PROSLOJ BLOKADI TRISTA MILIONA POLA OD TOGA UZELI ENTITETI KAO DIVIDENDU.TAKO CE BITI I SADA.PRICS SUPLU PRICU.COVEK SE BUKVALNO U NISTA NE RAZUMIJE A SVE SE MJESA KAO MARGARIN DIJAMANT

Propast

12.08.2019 11:33

Gdje covjek sve nije,a sve pred kolapsom ! Predsjednik skupstine EP,vlade i Bog zna cega jos,pa ovaj bi Kinu unistio za 12 mjeseci !

hercegovac

12.08.2019 11:49

Generator 400/110 ne postoji, postoji transformator

Nesposobnjakovici

12.08.2019 11:50

Ovo je samo za sjest i plakat.

dr

12.08.2019 12:08

SNSD je najveći kolaps koji je mogao zadesiti Srpsku!

Fed

12.08.2019 12:17

Novac na racunu stoji hijene su namirisale plijen treba ga samo pokupiti

Gorcilo

12.08.2019 12:17

Banja Luka je i onako u mraku.Sto niste taj trafo iz Trebinja dovezli u BL a ne dali u Mostar.Nema tada tala

Iskreno

12.08.2019 12:22

A kada ste i sta to ulagali 21godinu, osim sto ste pljackali a gradjani placali lazne investicije laznih investitora u privatne djepove.

Недоступан

12.08.2019 12:30

Само да напоменем да су плате Електропреносу дупло веће него у електроенергетском сектору РС. Толико о пропасти Електропреноса.

Razumjeli

12.08.2019 12:31

Da to i zakazati kada treba, a na pomolu vrhunac pljacke. Veliki je to gigant, godinama ste na tom poslu i zadatku....

Iskreno

12.08.2019 12:34

Pa ima li ista da stima kod nas,samo fdderacija blokira za ovo za ono,pa kako oni opstaju i oni su blokorani isto..vidjelo se sada koliko su bolji,bez podrske vatrogasaca iz sarajeva tesko bi se pozar saniro,iskreno tek kad su dosli iz sarajeva vidio se efekat...a o vozilima vatrogasnim da ne pricam...covjece sve nova vozila

snsd

12.08.2019 12:35

Pa otcijepite se. Sigurno ce vam biti bolje kad osnujete Srpske dalekovode a.d.

A zinula je njemu guzica na milione koji stoje na racunu. Kakav manjak struje, kakav kolaps i bakraci?

re

13.08.2019 13:16

ZNANJE

12.08.2019 12:44

Ovaj čovjek sve više pokazuje koliko se ne razumije ni u tehniku ni ekonomiju, a bogami ni sociologiju i psihologiju. Za energetski kolaps će biti odgovorna vlada Republike Srpske i JP Elektroprivreda Republike Srpske, zaro što n ije u stanju da napravi ni jednu novu hidroelektranu. Oni kreditipa održavaju idistributivni sistem, a imaju tri puta više zaposlenih nego što treba. U preduzećima Elektroprivrede rukovode loši ekonomisti, pravnici, profesori, a ne elektro i mašinski inžinjeri. Govoriti kako je Elektroprenos odgovoran za nedostataki električne energije, je mimo svaku pamet. Elektroprenos damo prenosi proizvedenu električnu energiju od proizvonj do distributivnog sistema i uvje uredno prenese sve što se proizvede. Drugi problem je što distributivna preduzeća imaju velike gubitke i to nekako oni tvrde zbog tehničkih gubitaka, več zbog krađe od strane velikih industrijskih potrošača.

Nije on kriv sto je nepismen I glup,Takav se rodio, dajte mu nesto na engleskom da procita da cujemo Kako izgleda

Milan

12.08.2019 14:09

Marijan

12.08.2019 12:46

Problem vas je da postavite stranačkog čovjeka a ne stručnog. Pa nije taj Tegeltija Bogom dat, zar niko drugi nije za tu funkciju..

Hebem ti učiteljicu

12.08.2019 12:53

Moj Radovane, nije otprilike Višegrad-Sarajevo 250 kilometara u jednom smjeru, nego je oko125 kilometara. Što znači da je trasa dalekovoda oko 100 kilometara, ako nije i manja? Nije ovo prva tvoja glupost, mlatiš li ti mlatiš odkako te Mile ustoličio. Nije prva ali jeste velika.Ne znam na šta ti završi saobraćajni fakultet, još prije rata? Pa takvi su morali znati odgovoriti u par kilometara da ih pitaš koliko je od Strumice do Velesa, a ti ne znaš koliko je od Višegrada do Sarajeva?

da vkasti r , SkE i BiH mrze svoju domovinu " doslovce takmice ko če vise stete da nanese'z svome naoacenom i ozlojađenom narodu! bogami vi ste svetski fenomeni, da vas jbm proklete.

Ja Jos Nisam Ni Video Ni Cuo,

12.08.2019 15:05

eppe

12.08.2019 12:53

Ovo je odlična vijest, i treba biti blokirano, prvo otpustite hiljade uhljeba sa izmišljenih radnih mjesta, čitaj skini sa narodne grbače. U federaciji je stanje opušteno, niko i ne pominje pare u El.Prenosu, u RS se samo kukumače, Baja je dotjerao cara do duvara, kako stvari stoje vi će te moliti federaciju da vam pozajmi koju stoju maraka, u federaciji ne postoji helikoperski servis, avioni, nema predstavništava u inostranstvu, predsjenik entiteta je nepoznata ličnost dok u bijednoj RS bahaćenju i rasipništvu nema kraja, samo helikoper za Baju je plaćen 10 miliona KM, a gdje su ostali troškovi. Blokada svih prihoda je najbolje rješenje.

Cc

12.08.2019 13:13

ZA VASU INFORMACIJ ELEKTRO PRENOS FUNKCIONISE PO PRINCIPU PRUDSKOG SPORAZUMA.CETIRI OPERATIVNA PODRUCJA.B LUKA ,MOSTAR ,TUZLA ,SARAJEVO.B LUKA IMA JURIZDIKCIU NAD MREZOM CJELE KRAINE BIHAC CAZIN KLADUSA JAJCE.TUZLA POKRIVA BJELJINU,ZVORNIK.MOSTAR HERCEGOVINU TREBINJE.SARAJEVO CJELU OKOLINU.DOBOJ KONTROLISE TUZLA.ITD

Banja luka

12.08.2019 13:16

Sta smo docekali da nam sefuje ovakav KLOC!!!

Re

12.08.2019 13:23

E moj Tesla samo da vidiš šta rade ne bi vjerovao

Saojic

12.08.2019 13:24

Zinulo dupe na pare.kakav kolaps.

Burlo

12.08.2019 13:28

E moj visko vidim da si nervozan jer si doso na prazne jasle nista ti nije ostavila Zeljkica ona je sa Borlom sve pokupila I stavila na sigurno a ti sad tucaj praznu slamu

Gdje nam je Zeljana da nije otisla na godisnji ako jest ko nam upravlja nasom RS.

analiticar

12.08.2019 14:25

Како није оставила , а син у ел. преносу.

Ре

12.08.2019 14:56

Е, премијеру, ви као некадашњи писар путних налога, како сте вршили обраду пређених пкм, тужно да не знате километражу Вишеград Сарајево, код вас све 113%,па повећајте несрећним пензионерима 113% пензију.

Марија

12.08.2019 15:02

Марко

12.08.2019 13:53

Пријети опасност од удбашких синова и унучади на власти вољом страних окупационих снага, а ово што овај прича је мазање очију наивцима.

marija je upravu sve lopov do lopova

mudžehidinm

12.08.2019 23:08

Q

12.08.2019 14:08

Pa RS je odavno u Kolapsu zato su i postavili tebe i Željkicu tu gdje jeste plastične ikebane netreba vas Dodik čak ni zaljeva ti. Ostavi se ti BiH snače se oni a i imaju podršku i Nata i EU i SAD ami smo sami u svom blogu.

Boban

12.08.2019 14:09

Vidi praznu kasu pa se uznervozio??

Mladen

12.08.2019 14:10

Malo premijerka plata pa još i predsednik skupštine elektro prenosa, a radnici ti rade za 450 KM. Da bog da da se ta sredstva nikad ne odblokiraju

Veteran

12.08.2019 14:20

Kad dođe vrijeme da čovjek od struke sjedne na svoje mjesto sve će se krive drine ispraviti. Kako može Petar Đkokić biti ministar zri puta u tri oblasti?? Da je Tesla živ ili Ajnštajn pao bih u nesvijest. Ili sad onaj Luka glavni bos za struju...

Bob ROCK

12.08.2019 14:27

Predsjednice skupstine, u Visegradu nije pregorio generator nego transformator a incel se ne radi zato sto zbog afere piralen niste kupili lokacijuod R L.

Da samo se prije dvije godine na stanju imali 2 rezervna transformatora.... nisu u dvije godine valjda tri crkla....inace nije to sijalica...zivotni vijek i dug, veoma dug

RE

13.08.2019 10:02

biser

12.08.2019 14:38

dispecer lupa bez veze, federacija ima viska struje pogotovo odkad je Aluminij lego

Banjalucanin

12.08.2019 14:41

Pa uvijek je blokada u svemu ovde. Trenutno se nmg.dog.hrvatski i bosnjacki političari oko Elektroprenosa zato sto je to dzak para. Pa se onda mi ne mozemo dog.oko NATO pakta dijametralno su nam suprotni stavovi. Pa se ne moze Dog.oko hrvatskog clana predsedništva jer ocigledno da je Komsicev uticaj na Hrvate ravan mom na Madagaskar. Ugl.ne postoji stvar , tema gdje se nas tri naroda mozemo usaglasiti.Te političare mi biramo sto dalje govori da oni u većini slučajeva prenose nase stavove. Znaci drugovi i do nas je. Prilično nemoguće je doci do rješenja ovde. Jebi ga kad svi kontra stav imamo.

Veci problem su lopovi....

Re

13.08.2019 10:03

Visko

12.08.2019 15:20

ne moj da se brines oko necega sto ne razumijes ,ma nemoj da se brines ni oko cega , placen si da ne radis pa zasto kukas, iz dosade i mrak ti se na oci navuce ,al je lijep ovaj svijet ovde potok onde cvijet ,a kome da pricam NIKOME .

kako nemogu nije tačno za pauzu od sat vremena složno svi prihvataju bez uzdržani

mudžehidin

12.08.2019 23:12

Jeca

12.08.2019 16:48

U kom svijetu ovaj živi!

ovaj ce nas dokrajcit

ovaj

12.08.2019 20:15

Babel

12.08.2019 18:13

Ovaj covjek je meni komendija , i audio i vizuelno , a premijer...Vise mi lici , kad ga pogledas , na postara ili konduktera...

Rade

12.08.2019 19:09

Ja gdje ce zavrsiti morate platiti svojim glasacima i vasoj fameliji koji rade u tim prduzecima placamo mi svaki mjesc struju i silne pare koje vi trosite na gluposti ja zivim za taj dan kad sve propadne mada smo vec odsvno u propasti kao narod i nacija i ljudi zali boze oni budal sto izginuse da bi snsd sad uzivao i zaduzivao i unistavao za sta?

Aurelija

12.08.2019 19:12

Da ne povjerujes, poziva javnost na razum??? Pa gdje su vam vasi " strucnjaci" poput Zeljka Kovacevica, neka se oni brinu za energetski sektor?? Sta upirete prstom u gradjane? Mi smo vec u mraku a eto i vi cete sa nama, ili ulozite te vase pare u obnovu energetske mreze, mi znamo da propadamo, ne morate nas ubjedjivati.

Kada cujem ovog lika dobijem zatvor, ne proljev nikako..... Pa gdje njega nadjose da premijeriše???? Gotovi smo, nema nam pomoći.... I tata bi sine, veli Visković...Al' jasle se ispraznile....nema para.... Joj ljudi moji, pa ima li kraja ovome svemu????

Selo gori a baba se češlja

12.08.2019 22:12

Smislov

12.08.2019 23:31

Mi smo u kolapsu već 15 godina.

Robin Hud

13.08.2019 10:37

Pitaj Stevandića, Košarca, Špirića , a onda nek ti Slavko Mitrović to "složi pravno ".....

Da

13.08.2019 12:00

Mi smo u "kolapsu"čim ti sjediš tu gdje si,i kao idiot pokušavaš da provedešumobolne ideje đuturuma Rajka,koji je "prolupao" i tu pomoći nema!

Василије

13.08.2019 14:13

На нивоу заједничких институција БиХ ништа не функционише. Свако вуче на своју страну. Бошњачке елите се умислиле да је цијела БиХ њихова и зато долази до распада система.

Kako to? Pa ja jutros natocio goriva za KM, vozim auto na bh. tablicama, presao granicu sa plavim pasosem. Struju mi u kucu isporucio Elektroprenos BiH. Doruckovao hadzicku argetu, sir iz Nevesinja i banjalucki baget. Sve funkcionise, osim za tebe i ovu nadribudalu Viskovica.

re

13.08.2019 23:01

Galeb

13.08.2019 23:30

RS ce se raspasti od kriminala kao sto je na kriminalu i Stvorena i to reci narodu da bjezi I to malo staje ostalo u RS

Ajde

14.08.2019 18:36

Pa pokrali ste legendo sami sebe godisnje I revizorske izvjestaje fingirate kako je sve ok otkud sad minus I loše stanje. ...

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.