Region u strahu: Među izbjeglicama i džihadisti

Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH, najavila je da bi u Centru za izbeglice u Salakovcu kod Mostara mogle da se smeste i porodice poraženih pripadnika Islamske države sa ratišta u Siriji.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


– Kod njihovog povratka Ministarstvo bezbednosti pravi procene i onda određuje prema njihovim zahtevima i mogućnostima. Ako nemaju gde da borave, moguće je da budu smešteni u ovaj centar – rekla je Borovac.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti ukazuju da su u celoj priči najspornije upravo bezbednosne procene nadležnih u Sarajevu, jer su džihadisti iz Iraka i Sirije po povratku u BiH uglavnom imali tretman kao da se vraćaju sa turističkog putovanja, a ne iz terorističkih pohoda.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, podseća da je na sirijsko ratište iz Bosne otišlo 300 boraca.

– Bezbednosne službe na nivou BiH su izvršile procenu za njih 40-ak, od čega je kažnjeno samo 13 osoba. Iz toga je potpuno jasno da zvanično Sarajevo zatvara oči nad činjenicom da u Bosnu nisu došli migranti već poraženi vojnici Islamske države. Umesto da zaštiti svoje granice od najezde ovih džihadista, Bosna će im sada praviti i posebna naselja. U slučaju da Republika Srpska to ne spreči, na svojoj teritoriji će dobiti tempiranu bombu, koja će biti pretnja ne samo Balkanu već i Evropi – kaže Galijašević za „Vesti“. On ističe da su vlasti u Srpskoj svesne ne samo te činjenice, već i opasnosti da bi dolaskom većeg broja migranata došlo do drastične promene i etničkog i verskog sastava stanovništva.

I Nebojša Lazić, ekspert za nacionalnu bezbednost, tvrdi da se od Balkana pravi novo bure baruta.

– Europol je pre samo nekoliko dana upozorio da je na prostoru BiH i Kosova oko 40.000 bivših boraca Al Kaide i Islamske države. To je sasvim dovoljan broj vojnika ili terorista koji mogu da zapale Balkan. Zar Republika Srpska treba da bude toliko neozbiljna da nad tom opasnošću zatvara oči? Sasvim je jasno da će Srpska sprečiti pokušaj da se ozbiljan bezbednosni rizik prelije i na njenu teritoriju. Za to ima dovoljno kapaciteta – ocenjuje Lazić.

On kaže da su bezbednosne službe u RS već angažovane kako bi sprečile svako prelivanje krize iz Federacije, a da se svakodnevno dolazi do operativnih podataka koji potvrđuju informacije evropske policije.

– Nedavno je uhapšen major pakistanske obaveštajne službe, a već smo utvrdili i matricu lažnih dokumenata koje koristi veliki broj tih migranata. Ovde nisu sporne izbeglice, žene i deca, već vojno sposobni muškarci, a zatim i verski fanatici, koji su migrantsku rutu iskoristili da bi se infiltrirali na Stari kontinent – upozorava Lazić.

Teroristima mesto u zatvoru

Hrvatska republikanska stranka poručila je ministarki Borovac da porodice terorista iz Sirije može da vodi kući ili gde god hoće, ali da im Hrvati neće dozvoliti smeštaj u predgrađu Mostara.

– Neverovatno je kako su za ministarku Borovac oni koji su učestvovali u borbama na strani terorističkih snaga u Siriji „borci i branioci“. Njihov i prihvat njihovih porodica u Salakovcu predstavljao bi kršenje čitavog niza zakona. Prema važećim zakonima, svi koji samoinicijativno idu na strana ratišta čine krivično delo i oduzima im se i državljanstvo BiH. Oni koji su otišli u Siriju nisu nikakvi borci, nego teroristi i njima je mesto iza rešetaka – poručuje HRS.

Jerinić: Za sve je kriv Mektić

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da će se grad posredstvom republičkih institucija, odnosno MUP-a RS boriti da dođe što manje migranata. On je ocenio da su za probleme u vezi sa migrantskom krizom u BiH najveći krivci operativni tim na nivou BiH i ministar Dragan Mektić, koji je na njegovom čelu.

– Ne znam iz kojih razloga Mektić i njegov tim centre za migrante privlače bilo kojem delu Srpske, a pogotovo Doboju. Problem je trebalo rešiti na granici i sprečiti da migranti uđu u BiH – tvrdi Jerinić.

(Agencije)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Xx

14.08.2019 08:21

Jerinicu bolje da zacutis za sva vremena. Nikakav si covjek. Ogrijesio si se o dijete poginulog borca. Ti si jedna velika NULA od covjeka.

Taj Jerinić ta nula od čovjeka nešto priča i on nešto izjavljuje. Sutra bi ljubio mudžahedine ako to donosi profit, a Mektic jeste kriv sto ovakve nije procesuirao kao sto je Jerinić. U ime vlasti spreman na sve, pod skute svačije samo da svoje d..e zaštiti. Bio je u SA godinama i ispunjavao naloge Izetsmrada i on sad soli pamet jednom časnom borcu Mekticu.

Re:

14.08.2019 10:18

Boku

14.08.2019 09:39

Odakle su te izbjeglice i kroz koliko drzava su morale priči da ni došli u BIH? Ja koliko znam geografski položaj BIH samo mogu doci iz Srbije u BIH ( da su u Hrvatskoj nebi išli nazad u BIH) i na kraju ce da ispadne kako u BIH ima terorista koje su nam komšije dale kao i uvek, a oni ce niži najglasniji .

Istina

14.08.2019 11:07

Ocistiti BiH od terorista. Preplavili i SA kao turisti ili izbjeglice, a svako zna.

Demagog Lasić

14.08.2019 11:18

Sta kaze cuveni demagog Nebojsa Lasic: "bezbednosne službe u RS već angažovane kako bi sprečile svako prelivanje krize iz Federacije"... Pa Lasicu bolan zar Dodik nije zabranio upotrebu Oruzanih snaga BiH na granici, pa zahvaljujuci tome oni nesmetano preko Srbije i R.Srpske prepjesace do Federacije??? Pa kako onda da se ponovno iz FBih vracaju u RS???

Ovo nisu migranti

14.08.2019 11:30

ovo je sorosev projekat i zbog toga ih treba sto prije istrijebiti sa balkana

valjda je sad jasno odakle dolaze !!!treba vojsku na granicu krajnje je vreme !! pola pola pa teroristi i izbjeglice i dodig ima pravo sto neda na srpsku teritoriju!! zbog terorista !!!!eto vam sad !a tek Evropa !!!migranti su pomijesani sa teroristima pa to vidi svako ko hoce da vidi !!zna dodoooooo!!!! a tek Soros!!!!

Pa

14.08.2019 12:04

TA NULA OD ČOVJEKA jerenić KRITIKUJE GOSPODINA MEKTIĆA DA JE ON KRIV PA DO NEKI DAN MU JE TATA DODIK BIO NA ČELU TROČLANOG PREDSJEDNIŠTVA PA ŠTO NIJE POKRENUO VITALNI NACIONALNI INTERES KAO ZA MOST.

Dok Holidej

14.08.2019 20:30

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.