Dva lica: Uoči izbora radikali, a poslije drugari

Izbori 2018. godine su slikovitije nego ijedni prije njih dokazali kako je upitno vjerovati onome što političke partije pod bh. nebom poručuju svojim biračima u predizbornoj kampanji. Rekao je ovo profesor i politički analitičar Slavo Kukić komentarišući dosljednost lidera najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kukić smatra da, ako bi se sada napravio rendgenski snimak onog šta su te partije poručivale u predizbornoj kampanji i šta rade danas, moglo svašta da se vidi.

Priklanjanje Dragana Čavića svom vječitom protivniku SNSD, prelazak dijela SDS na protivničku stranu, Fahrudin Radončić koji je poslije izjave „zar treba da skočim sa tornja da bih dokazao da me ulazak u vlast ne zanima“ ipak skočio u vlast, kao i mnogi drugi primjeri pokazali su veliku razliku između političara prije i poslije kampanje.

Nedosljedni nisu bili samo Čavić i Radončić; predomišljali su se i lider SNSD Milorad Dodik, ali i lider SAD Bakir Izetbegović.

Polovinom maja 2019. predsjednici SDA, DF i SBB potpisali su zajedničku izjavu “kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”.

Međutim, nakon što je potpisan sporazum o formiranju Savjeta ministara BiH Izetbegović je, kada je brzina i intenzitet NATO integracija BiH u pitanju, u javnost izašao s drugačijim stavovima.

Profesor Kukić smatra da su, kada se sve sagleda, rijetki ostali na istim principima kao i prošle godine.

– Tu mislim na SDP BiH, na Našu stranku i PDP. Nisam siguran da li se još iko može izdvojiti, iako je jasno da i unutar tih partija imate grupacije koje su zbog kratkoročnih pragmatičnih političkih interesa napustili temeljne principe. Mislim na SDP, posebno na tuzlansku grupaciju, koja je, kako bi participirala u podjeli moći, napustila vlastitu partiju i priklonila se onima koji tu moć imaju – rekao je Kukić.

Dodaje da je takvih malih izleta bilo i u ostale dvije pomenute partije, ali generalno – to su partije koje su ostale dosljedne svojim predizbornim porukama.

– Svi ostali su te poruke bacili u koš. Ja nisam mogao vjerovati da se može dogoditi to što je uradio jedan Dragan Čavić. Najrezolutniji kritičar Milorada Dodika i onoga šta on radi, čovjek koji je najeksplicitnije upirao u kriminogene radnje Milorada Dodika i u druge radnje koje su, kako je on govorio, protiv interesa Srba u BiH, danas u svom vokabularu nema nijedne od tih poruka koje je godinama slao – rekao je Kukić, dodajući da je bitno da je u svoj ovoj priči ostalo bar sjeme onih dosljednih partija. 

Za razliku od njega, neki smatraju da ništa dosljedno nema da se vidi u ovih godinu dana.

Dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja BiH novinari, Marko Divković, kaže da ne zna nijednog političara koji je u ovih godinu dana održao ijedno svoje obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji.

– Ili su modifikovali ili ih uopšte nisu ispunili, tako da su birači ponovo pokazali da glasaju za one koji ih stalno varaju. Političari će uvijek ići sa tim oštrim ili uzbunjujućim stavovima, jer na taj način vlast funkcioniše više od 20 godina – rekao je on.

Divković podsjeća da se tako radi već godinama, te navodi primjer odnosa Silajdžića i Dodika.

– Oni su jedan drugog optuživali za najcrnje grijehe po njihovoj ocjeni, da bi poslije toga sve išlo ustaljenim tokom. Po principu „eto mi smo se malo svađali, narode vi ste se dodatno zamrzili, a mi ćemo dalje ići“. Tako je i sada. Oni će se svađati i govoriti svašta jedan drugom, ali će na kraju uraditi ono što se od njih bude tražilo kada budu pritisnuti – objasni je Divković.

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijademokrata Milorad Dodik krajem prošle godine opozicionare Srpske nazivao je izdajnicima, plaćenicima i ljudima koji ruše Republiku Srpsku.

Sudeći po kasnijim potezima i te izjave su „imale rok trajanja“, jer je Dodik pozvao SDS i PDP da se dogovore oko zajedničkog nastupa u Sarajevu, rekavši tada da im „SNSD stoji na raspolaganju… te da bi bilo dobro da, shodno interesima koje svi zajedno imaju, raščiste situaciju“.

(Srpskainfo)

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

Zika

21.08.2019 20:02

Naravno da je ovako dobro

NJIH NA VLASTI DRŽI MEDJUNARODNA ZAJEDNICA KAKO BI PO BRISELU I VAŠINGTONU PRIČALI KAKO ONI ETO MORAJU DA PAZE NA ZOMBI ZEMLJU I DA ZA TO PRIMAJU PLATE OD 30 ILI 40 HILJADA MARAKA. OGAVNO.

MEDJUNARODNA ZAJEDNICA

22.08.2019 06:20

Trojka

21.08.2019 20:14

Tokmak do Tokmaka

Zivio Mile Dodik

Roko

21.08.2019 23:31

Najveci tokmak medju jednakima.

Direkt

22.08.2019 11:15

Manjača

21.08.2019 20:43

Ni dodati ni oduzeti. Ova trojka glupana je prijeko potrebna Nato u i mmfu jer nista ne razumiju. Njima trojici imponuje sjedeljka sa strancima koje nista ne razumiju . Vjerujte da ce tri glupana potpisati sve, ulazak u nato a time i dodatne kredite koje ce bametnuti narodu da vracaju, jer Boze mili , ulazak u svaki klub kao i clanstvo se placa. A cime ce platiti nego dodatnim porezima. Placace narod i dabude deponija za otpad. Tek cete vidjeti.

Boki

21.08.2019 20:49

Tri velika prokleta lopova i manipulatora, a svaki od njih vuče hipoteku iz prošlosti.

BL

21.08.2019 21:11

Koji đavo posla ovu trojicu da rasture sve u zemlji i zaduže sve generacije BiH, gore od najgoreg rata.

Vjeciti opozicionar

21.08.2019 21:22

Ova trojka, grobari bih. Najveće zlo koje je zadesilo bih su njih trojica i sve dok oni budu na političkoj sceni nama je sve gore. Oni kao svađaju se , a u tajnosti, sastaju se i dogovaraju kako da nas pljackaju. Samo licni interes.

Mala biografija

22.08.2019 01:36

Radni vijek započinje 1977. godine kao stručni suradnik u SO-e Posušje, potom kao rukovoditelj Marksističkog centra, a od 1980 godine je u obrazovanju – srednjem, a potom visokom. U Srednjoškolskom centru u Posušju je radio kao profesor, a zatim i kao ravnatelj. Sredinom 1987. godine je izabran na funkciju predsjednika Izvršnog odbora SO-e Posušje, a nakon toga, 1992. godine odlazi na Ekonomski fakultet u Mostaru, na kojem je u radnom odnosu do danas.

Neka

22.08.2019 07:20

su dzepovi puni, ko te pita ista za narod ! Masi baci kost, neka se zabavi.

Liče..

22.08.2019 07:40

Jahači apokalipse..

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.