Sledeća vlada Kosova mora da ukine takse

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Glas Amerike da sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje carine.

  • Vijesti
  • Srbija


On smatra da su carine, kako je naveo, "prepreka za nastavak dijaloga" između Beograda i Prištine.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenute postizanju sporazuma, preneo je večeras Glas Amerike.

"Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade", rekao je Palmer dve nedelje pošto se vratio iz posete regionu, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sledeća vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, SAD će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali "Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom".

(Beta)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

Nisu Srbi toliko naivni!

19.09.2019 07:29

Nekakvi pregovori sa "vladom" su suvisni. Radi se o tome da li priznati takvu vladu ili ne! Palmern uvodi na mala vrata priznanje samoproglasenog Kosova. Kakav muljator, zar ne?

A sto je muljator.

Re

19.09.2019 08:37

Ajde Palmeru palamudi negdje drugo. Sada je kasno da ukinete Taxe, nanesena je milionska steta. Ostavili ste srpski narod na kosovu gladne i zedne. Prvo nam namiri stetu od 20 milijardi dolara za besoravno bombardovanje. Kleknite na grobove djece koje ste pobili. Onda se javi. Smradu i spodobo. Nikada vam to oprostiti necemo niti dati pedalj svete srpske zemlje.

Boki

19.09.2019 14:06

demokracija po grbaci?

19.09.2019 07:39

Ova izjava jedirektno mjesanje u unutrasnje poslove jedne suverene drzave!

Ruza Bajic

19.09.2019 07:48

U ovom slucaju vrijedi: bolje biti ruzan nego mlad!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.