Kako je Pavle Vuisić odbio Titovu naredbu

Čuvena legenda srpskog glumišta Pavle Vuisić jedini put i poslednji put sreo se sa maršalom i doživotnim predsednikom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipom Brozom Titom jednog vrelog avgustovskog dana u Beogradu 1969. godine.

  • Magazin
  • Zabava


Bilo ga je sramota što je išao kod Tita, ispričala je prije nekoliko godina Mirjana Vuisić, a danas se navršava 31. godine od smrti legendarnog glumca.

Bio je jedan od velikana srpskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primjer, ona o tome kako je Paja upoznao Tita.

Nekoliko mjeseci prije premijere jugoslovenskog ratnog spektakla "Bitka na Neretvi" na Bijelom dvoru organizovana je posebna projekcija "samo za oči" maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi - od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa koji je bio opravdano odsutan.Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana. I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gdje su ga dočekale djevojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lijepo, svečano odijelo predviđeno za prijem kod Tita.

Obučen u svoju "alasku uniformu" - bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izblijedile od pijeska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju namjeru da obuče "pingvinski kostim".

"Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu", kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga natjerala da se predomisli i ipak "uparadi". Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zaćutali.

"Druže, jesu li vaši šoferi nosili odijela i kravate u ratu? Tjeraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan", kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmijao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar unio viski. Projekcija je kasnila. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

(Informer)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

Vuk

01.10.2019 17:58

Paja, legenda .....

pajo legenda a Tito još veća.

Dudo

01.10.2019 18:04

Kakva ti je taj bravar bio legenda? Nisi smio progovoriti nista. Demokratija nula. Izolovani ludjaci od Evrope i svijeta slicni Sjevenoj Koreji. Fukare svi osim tih komunjara sto su upravljali narodom.

Re Dudo

01.10.2019 21:20

nešto mi sve govori da rudonja baš podsjeća na bravara

hercegovac

02.10.2019 08:11

Kako da ti vjerujem, kad sam 23 god zivio u tom sistemu, dacu ti jedan primjer.Pocetkom 90-ti god dobili smo ponudu da udjemo u EU sad koliko smo otvoreno i napredno drustvo uz najvece zelje i volju ne mozemo uci min za 10 god.Toliko o demokratiji i slobodi covjeka sad i tad, oni koji su rusili zemlju zasluzeno su zavrsili gdje im je mjesto, jer nije proslo od smrti Titove ni 10-god Ti demokrati su rasturili semlju i unistili sva dobra koje su nasi narodi decenijama gradili.

Za Re

02.10.2019 19:34

Čkalja

01.10.2019 18:48

Vječito nadrndan i neljubazan bio.

sasa

01.10.2019 20:09

i sta reci tita je svako volijo pre a i sada samo mi srbi smo posebni bolje da ne pricam vise

Me

01.10.2019 21:27

Obojica legende.. sjecam se svega kao da je juce Bilo..kao u snu.lijepo.. a danas samo Tuga,zalost, kriminal, jad I bijeda.. narod bjezi iz ove zemlje, .. ..

ANA

02.10.2019 09:08

Neka je bravar pa šta svaka mu je rečenica bila na mjestu. Imate sada predsjednike vjerojatno da vam nihov prosti govor odgovara. Hocu reci vama koji ste na istom nivou prostakluka.

RE Re Dudo

02.10.2019 09:19

Meni se čini da je za Titinog vremena bila bolja demokratija nego sada. Bajina politika je rigidnia diktatura kao u Saudijskoj Arabiji, različite su vjerske odrednice i titule, tamo je kralj i prinčevi a ovamo vrhovni baja i kumovi

Mi6

02.10.2019 09:33

Sta ste uhvatili "druga TITA"? I dan danas kad se pomene ime Marsala, treba ustati i pokloniti se, kako tako bilo je bolje i nikad vise biti nece...

Tara

02.10.2019 11:03

Svi koji pisu lose o tom vremenu ili su bili neki kriminalci ili djeca istih. Sredinom sedamdesetih moja plata je bila preracunato u DM 2700. Muz jos vise. Imala sa vozacki, auto, dobili stan, simbolicna kirija. Kuca napravljena. Dvoje djece sam rodila do moje 26 godine. A kako je danas? Djeca se ne radjaju, jer nema uslova za to. Omladina bjezi, jer rade kao robovi za male pare ili nemaju posla nikako. U Titino vrijeme ko se ponasao normalno i radno sve je mogao imati.

Upravo tako! Zivio si kao covjek, dostojanstveno!

Re...

03.10.2019 17:20

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.